Den tajemníka hranické radnice: tvrdá dřina

Tajemník radnice v Hranicích se stal finalistou soutěže Manažer roku. Redaktorka Sedmičky s ním strávila den.

Hranice/ Zdá se, že hranická radnice je v dobrých rukou. Její tajemník Vladimír Vyplelík se dostal do finále prestižní soutěže Manažer roku, která oceňuje významné osobnosti managementu. Jak vypadá den muže, který je už čtrnáct let duší radnice a šéfuje všem zaměstnancům úřadu?

Ráno přichází do jeho kanceláře první návštěva. Tajemník jedná s agenturou o průzkumu spokojenosti obyvatel s úředníky.

„Někdy není lehké lidem vyhovět. Když jsme průzkum dělali poprvé, lidé chtěli v budově radnice v Zámecké ulici automat na kávu. Dali jsme ho tam, ale málo ho využívali, tak si ho firma odvezla. Při druhém průzkumu ho chtěli zas,“ říká Vyplelík. V době krize se peníze na podobný průzkum těžko obhajují. Zvlášť, když je rozpočet radnice napnutý. „Musíme snížit mzdy zaměstnanců, hledáme úspory,“ vysvětluje Vyplelík po schůzce s vedoucím finančního odboru. Při dalších jednáních se snaží zaměstnancům vysvětlit, jak se jich úspory dotknou, šetřit se bude i při vytápění kanceláří.

„Baví mě vést lidi a důvěřuju jim. Snad mám na ně i dobrý odhad,“ odpovídá Vyplelík. V zlepšení řízení úřadu mu pomáhají zkušenosti z předchozího zaměstnání v Severomoravských cihelnách. „Říkal jsem si, že co může fungovat ve firmách, může fungovat i na úřadě. Navíc jsem se na radnici sešel s týmem skvělých lidí a měl jsem i podporu starostů a radních,“ sděluje Vyplelík.

Čas tajemníka je rozdělen na minuty. Schůzka o datových schránkách, jednání o marketingové studii města a u stolu tajemník řeší krajský dotazník o výstavbě bytů a domů v Hranicích. Musí rychle přecházet z jednoho tématu na druhé.

Vzápětí odjíždíme na autobusové nádraží. Budova patří městu, a tak musí tajemník prověřit stížnost a zjistit, jak ČSAD a restaurace, kteří budovu mají v pronájmu, dodržují údržbu. Koše jsou vysypané, stav záchodů je ještě horší. Vyplelík se domlouvá s úředníky na dalším postupu. Tajemníka opouštím kolem třetí hodiny odpoledne, jeho ale čekají další jednání. „Myslím, že i přes to ocenění mám v řízení radnice stále co zlepšovat,“ uzavírá Vyplelík.