Derby zvládl lépe favorizovaný Kolín

S opačnými cíli vstoupily do jarní části krajského fotbalového přeboru týmy Kolína a Nymburka. Zatímco kolínští hráči míří za postupem do divize, Polaban Nymburk se snaží vyhnout sestupovým starostem. A jak to s oběma celky vypadá před závěrečnou třetinou soutěže?

Borci z Kolína jsou na jaře zatím stoprocentní. Ze čtyř zápasů vyválčili maximální počet dvanácti bodů, velí tabulce a směle kráčejí za vysněným postupem. To v Nymburce už tak veselo není. Sestupová hrozba visí nad Polabanem stále jako pověstný Damoklův meč.

Derby ovládl Kolín

Právě dvacáté kolo soutěže nabídlo střet obou týmů. Rozdíl v kvalitě týmů byl patrný hned od úvodního hvizdu. Paradoxně to však byl outsider Polaban, kdo otevřel skóre. Kolín však trpělivě dobýval branku soupeře a derby nakonec díky dvěma brankám v závěru zápasu ovládl a vyhrál 2:1. Pro lídra nejvyšší krajské soutěže to však byly těžce vydřené tři body.
„Hráči nepodali dobrý výkon. Můžeme být rádi, že se nám podařilo zvrátit vývoj utkání,“ řekl po zápase trenér Kolína Bohuslav Pilný.

Slovní přestřelka

Kouči vítězů se nelíbilo, s jakou taktikou tým Polabanu do Kolína přicestoval. V návalu emocí jej nazval jako „ansábl“, který měl jediný cíl: jen bránit remízu. „Přitom my jsem moc toužili bodovat. Ale s ohledem na kvalitu obou kádrů je jasné, že jsme si nemohli dovolit hrát se soupeřem otevřenou ofenzivní partii. To bychom si koledovali o výprask. Trenéra Pilného jsem si vážil, ale jeho slova mi přijdou jako demagogie,“ kontroval trenér Polabanu Miloš Malina.
„Kdybych bojoval o záchranu v soutěži, nepojedu nikam ubetonovat plichtu, ale snažím se hráče motivovat k vítězství,“ reagoval na to Pilný.
Kolín má nyní v čele krajského přeboru komfortní jedenáctibodový náskok na třetí Beroun, přičemž do divize postupují dva nejlepší týmy. „Vstup do jarních odvet se nám vydařil. Jsme na tom ještě lépe než po podzimu,“ liboval si kolínský trenér. Je však podle něj nezbyté, aby si jeho svěřenci udrželi formu a závěru soutěže nepodcenili.

Musí pravidelně bodovat

Nymburk sice figuruje v šestnáctičlenné tabulce na třináctém místě, ale jistotu záchrany nemá. Soutěž může na konci opustit až pět týmů. Záleží na tom, kolik středočeských celků sestoupí z divizí.
„Je ještě brzy hodnotit naše výsledky, ale spokojený být nemohu. Mrzí nás hlavně nedávná remíza s Brandýsem,“ litoval kouč Polabanu Malina. Podle něj je nezbytností, aby do každého příštího zápasu šel jeho tým s cílem maximálně bodovat.