Diskuze v Semilassu: lidi vs. politici

Sedm kandidátů na primátora bude čelit otázkám sedmi Brňanů. Sedmička v Semilassu pořádá předvolební diskuzi.

Vědí kandidáti na brněnského primátora, co trápí Brňany? A dokážou odpovědět na jejich otázky? To ukáže veřejná předvolební diskuze, která začíná v pondělí 27. září od sedmi hodin večer v sále kulturního centra Semillaso. Sedm voličů v ní zasedne tváří v tvář kandidátům sedmi politických stran a bude se ptát na věci, které jim ve městě vadí, nebo chybí.

„Nelíbí se mi bující hazard ve městě. Zajímá mě, kdy politici vymetou z ulic blikající poutače heren,“ chce nadhodit na diskuzi student Petr Horák. Diskuzi Brňanů s kandidáty na primátora města pořádá týdeník Sedmička, moderátorem večera bude centrální šéfredaktor Sedmičky Pavel Macků.

Sedm statečných

Obhajovat současnou politiku magistrátu přijdou do Semilassa hned tři kandidáti různých politických stran. Prvním z nich je současný primátor Roman Onderka, který bude z titulu lídra ČSSD o pozici prvního muže města usilovat znovu.

„Mou vizí je udržet vyrovnané hospodaření, dále snižovat zadlužení města a přesto pokračovat v investicích nejen do jeho obnovy a rozvoje, ale také do kulturního, sportovního a společenského života města,“ říká primátor, který chce v případě znovuzvolení dokončit zahájené projekty. Do voleb vyráží také Onderků první náměstek Daniel Rychnovský, který kandiduje za KDU-ČSL. Lidovci mají v programu výstavbu startovacích bytů, rekonstrukci polikliniky Zahradníkova nebo vybudování komplexního rehabilitačního centra v Brně.

Představit a obhájit své plány přijde i další primátorův náměstek Martin Ander ze strany Zelených. „Chci více zapajit Brňany do rozhodování o investicích a rozpočtu města. Důležitá pro mě je i ochrana historicky cenných míst, jako třeba Zelného trhu, před nešetrnými stavebními zásahy,“ uvedl Ander.
Dalším hostem diskuze bude lídr ODS Robert Kotzian, starosta městské části Brno-Bohunice. „Na internetových stránkách chceme zveřejňovat životopisy veřejných zakázek,“ vybral Kotzian z programových bodů pravice. Pozvání do Semilassa přijala i zástupkyně levice Helena Sýkorová z KSČM. „Jedním z mých cílů je zabránit přenášení důsledků nepříznivé ekonomické situace na Brňany zvyšováním plateb za vodu, teplo a jízdné,“ sdělila Sýkorová.

Zkušení i nováčci

Na dotazy Brňanů přijde odpovídat i mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková, která obsadila první místo na kandidátce strany Suverenita – blok Jany Bobošíkové. „Nabídku kandidovat jsem přijala hlavně kvůli nízké úrovni politické kultury na magistrátu. Chci ji pozvednout a zaměřím se také na podporu sportu,“ popsala Kašpárková.

Další ženou, pro většinu Brňanů neznámou, je kandidátka TOP 09 Irena Matonohová. „Hlavním cílem je zvýšení kvality řízení škol, ale i počtu míst ve školkách pro děti do tří let,“ uvedla Matonohová. TOP 09 ve svém programu volá, podobně jako ostatní strany, po novém územním plánu, dokončení obchvatu města, nebo více parkovacích místech.

Lidé, kteří se posadí naproti politikům, budou chtít slyšet odpovědi na otázky týkající se bujícího hazardu, přesunu nádraží, podmínek pro cyklisty, nebo bydlení v brněnském Bronxu.