Divadlo končí. Opraví ho

Za pět dní začne rekonstrukce boleslavské scény. Na podzim bude zvenku i zevnitř jako nová.

Dědeček automobil už je zaparkovaný ve skladu kulis a Muži v offsidu se po repríze ve čtvrtek 3. června uloží k delšímu spánku. Na scéně v Boleslavi se objeví až na konci září či začátkem října. Divadelníci letos ukončí sezonu dřív, aby do secesní budovy mohli dělníci. Rekonstrukce začne 8. června, kdy odmontují kotel.
„Po více než třech měsících by mělo publikum poznat, že divadlo vypadá hezky zvenku i zevnitř,“ věří ředitel Městského divadla Mladá Boleslav František Skřípek.
Do té doby bude soubor hostovat v pražském Divadle v Celetné. V červnu, srpnu a v polovině září tam v deseti večerech boleslavský soubor odehraje své nejzajímavější inscenace.
„Je to taková třešnička na dortu. V Praze máme většinu přátel, které tam můžeme pozvat. A bude výzva zahrát si před jiným publikem,“ těší se boleslavská herečka Veronika Kubařová.
Hostování má i svá úskalí, zejména finanční.
„Jdeme do rizika, Divadlo v Celetné si pronajímáme, i když za cenu vytvořenou speciálně pro nás. Snad diváci přijdou,“ doufá Skřípek.
Divadlo končí dřív. Opraví ho
Kolem celé budovy, která dostane novou fasádu, vyroste lešení. Nejprve z boku u sochy Jana Ámose Komenského. Firma Status z Turnova, která vyhrála výběrové řízení na první etapu oprav, zapracuje také na odstranění vlhkosti, zvlášť z Tylovy ulice.
Vylepšení čekají hlavně interiéry. „Těším se na opravené toalety. Do divadla chodím ráda, ale odmotávat si papír ze společné ruličky u umyvadel spolu s manželkou náměstka primátora je trochu trapné,“ říká Jiřina Pavlíková.
Nově budou k dispozici také toalety pro vozíčkáře. „Divák zjistí, že se v této oblasti zcela změnila kvalita,“ tvrdí Skřípek.

Přístavba až za rok

Vnitřní prostory dělníci vymalují, v sále vymění koberec za korkové lino, podobné jako má třeba pražské Národní divadlo. Každá sedačka projde rukama opravářů. Divákům se bude díky dokončené vzduchotechnice lépe dýchat.
Původně měla současně s rekonstrukcí staré budovy za divadlem vyrůst nová malá scéna. Má nahradit nevyhovující prostor v bývalém skladu. S přístavbou, v níž bude také zkušebna, klub s výhledem do parku či prodejna vstupenek a suvenýrů, se počítá. Magistrát výstavbu pouze odložil.

Hostování v Praze

Umělci tak nemusí divadlo dlouhodobě zavřít, za jeho provozu začnou dělníci novou scénu stavět na jaře. O prázdninách obě budovy propojí a v listopadu 2011 bude slavnostně otevřené. Také za rok skončí sezona o něco dříve. Vedení divadla bude opět hledat zájezdové štace. Jako letos Divadlo v Celetné.
„Myšlenka na spolupráci vznikla na podzim, kdy v Boleslavi režíroval Romea a Julii náš ředitel Jakub Špalek. Hrajeme v létě již čtvrtou sezonu, pro divadla s desetiměsíčním provozem může být taková zkušenost zajímavá,“ říká produkční Divadla v Celetné Kateřina Hálová.

Rekonstrukce a přístavba divadla od 8. června do poloviny září 2010 opraví za necelých dvanáct milionů starou budovu
od jara do listopadu 2011 vznikne za třiašedesát milionů nová malá scéna
město na akce získalo evropskou dotaci