Divize startuje. Kdo překvapí?

O víkendu zahájí sezonu divizní fotbalové týmy. Kromě Kolína zasáhnou do bojů mužstva Litole, Polep a Velimi.

Přehnané cíle si kluby z malých vesnic v Polabí nedávají. Polepy i Litol budou ve čtvrté nejvyšší soutěži nováčky, jen Velim už loni divizi hrála.

Sllavnostní premiéra

Fotbalový klub ze vsi u Lysé nad Labem – FK Litol – čeká v sobotu 7. srpna velká sláva. Stadion V Topolech se stane dějištěm premiérové účasti litolského klubu v divizi. Prvním soupeřem bude Hořovicko. „Divize je pro nás jako liga mistrů,“ říká nadšeně manažer klubu Josef Borecký. Ještě před deseti lety hrála Litol třetí nejnižší soutěž v zemi. Před výkopem bude vyhrávat dechovka a vystoupí mažoretky. O několika jménech v soupisce Litole pro nadcházející sezonu se ještě jedná. „Domlouváme se s bývalými prvoligovými hráči, Romanem Veselým a Adamem Petroušem,“ říká o možných posilách Borecký. Bratr Adama Petrouše – Michal, jenž loni za Litol nastupoval a nyní působí jako asistent Karla Jarolíma ve Slavii, přislíbil výpomoc v několika zápasech. Mohlo by se tak stát, že vedle sebe v jednom týmu nastoupí bratři Petroušové. Jednoznačným cílem Litole v historicky první divizní sezoně je záchrana v soutěži.

Polepských jedenáct

To v kádru mužstva z Polep na Kolínsku žádné slavné fotbalové jméno není. Další divizní nováček ale nechce hrát roli „otloukánka“ soutěže. „K plánovanému posílení kádru sice z finančních důvodů nedošlo, přesto mám k dispozici jedenáct kvalitních fotbalistů,“ tvrdí trenér Polep Jaroslav Bejlek. Mnoho hráčů současného týmu již divizní zkušenosti má. Problémem tak může být jen úzký kádr. „Hlavně se nám nesmí nikdo zranit, náhrada by se hledala těžko,“ říká Bejlek. Podzimní část sezony odehrají polepští fotbalisté na domovském hřišti. Kvůli úpravám na stadionu v Polepech je možné, že jaro stráví v kolínském azylu. Vytyčenou metou fotbalistů z obce na březích potoka Polepka je udržení divizní příslušnosti. „Mužstvo je dostatečně silné i zkušené,“ říká Bejlek. V sobotu čeká Polepy ostrý start v Brozanech, týden nato přijede do Polep B tým Kladna.

Velim věří mládí

Zatímco v Polepech si nad širokým kádrem zrovna libovat nemohou, v nedaleké Velimi je to naopak. „K dispozici máme dvacet fotbalistů. Přišlo sedm mladých a nadějných hráčů, chceme myslet především na perspektivu,“ říká trenér Velimi Jakub Stach. Dvoutisícová obec na Kolínsku je zkušeným divizním matadorem. Předloni skončila Velim třináctá, loni osmá. „I letos chceme hrát v klidném středu tabulky a loňské osmé místo o něco vylepšit,“ přeje si kouč Stach. V kádru má několik bývalých druholigových borců, kteří hrávali za Čáslav či Kolín. Útočník Štěpán Kacafírek odehrál i několik ligových zápasů v Mostě. Letní přípravu si Velimští zpestřili zápasem prvního kola Ondrášovka Cupu, ve kterém vyřadili donedávna ligové Kladno. Sezonu zahájí v sobotu v Jičíně, prvním domácím soupeřem jim budou 15. srpna Semily.