Do boje o předkolo s novým koučem

Hokejisty BK Mladá Boleslav od pondělí trénuje Jan Tlačil. Asistentem zůstal Jiří Šejba.

Extraligoví hokejisté Mladé Boleslavi mají už třetího trenéra. Na konci ledna byl odvolán Vladimír Čermák, kterého ve čtyřech únorových zápasech nahradil sportovní manažer Luděk Bukač. Novým hlavním koučem na plný úvazek se stal Jan Tlačil, který naposledy vedl České Budějovice.
„Kdybychom věděli, že budeme hrát předkolo, nového trenéra nesháníme už jen z ekonomických důvodů,“ připustil sportovní manažer Luděk Bukač. Boleslavským se však poslední zápasy před reprezentační přestávkou příliš nevydařily. Pod Bukačovým vedením získal tým ve čtyřech utkáních jen tři body a cesta do předkola play-off je složitá.
Ani výhry nad Pardubicemi a Slavií v závěrečných dvou kolech základní části nemusí stačit ke vstupu mezi elitu. Středočeši ještě navíc musí doufat v prohru Slavie na ledě Zlína.
„Šance na postup není úplně nejmenší. Nemyslím si, že by měl Zlín potřebu Slavii něco darovat. Na druhou stranu my musíme vyhrát nad Pardubicemi, které jsme ještě neporazili. To je těžký úkol,“ je si vědom Bukač.

Má čas na přípravu

Jan Tlačil už vedl pondělní dopolední trénink. „Hráče musím nejdřív poznat. Dosud jsem je znal jen jako soupeře,“ řekl trenér. Času má díky olympijské přestávce relativně dost. „Ve světe se noví trenéři snaží měnit tvář mužstva ze dne na den. Já mám díky pauze výhodu. Na druhou stranu nejsme v odvětví, v kterém ráno zapracujeme a odpoledne máme výsledek,“ připomíná Tlačil. Padesátiletý trenér naposledy vedl českobudějovický Mountfield, ale od týmu byl v říjnu odvolán. „Angažmá v Budějovicích mu nevyšlo, ale na práci v Boleslavi je nažhavený,“ říká Bukač. Potvrzuje to i Tlačil. „Každou práci beru jako velkou výzvu. Chci ukázat, že dokážu mužstvu něco vnuknout a pomoct mu,“ ujišťuje trenér.

Fyzička je slabinou

Právě působením v týmu Jihočechů získal vnější poznatky o mladoboleslavském týmu. Vždyť Bruslařský klub loni bojoval s Českými Budějovicemi v play-out a Jihočechy často porážel. „Měl jsem Boleslav za velice nepříjemného protivníka. Chtěl bych, abychom teď byli stejně nepříjemní i pro ostatní,“ přeje si Tlačil. O své práci má jasnou představu. „Bylo by špatné měnit věci, které se osvědčily. Ale mám samozřejmě také svou filozofii a budu ji chtít praktikovat,“ říká. S týmem bude muset zapracovat vedle jiného na fyzičce. „V utkáních s Vítkovicemi a proti Brnu kondičně nestačil,“ tvrdí Bukač. A Tlačil dodává: „Pokud mám signály, že něco nefunguje, udělám pro zlepšení maximum.“

Na hokej se půjde dřív Extraliga se po olympijské přestávce znovu rozběhne až 3. března, kdy Tlačilovi svěřenci nastoupí doma proti Haškovým Pardubicím. Na hokej v Mladé Boleslavi se však podle všeho půjde dřív. Tým má v plánu sehrát jedno přípravné utkání. Soupeř však zatím není znám.

Kdo je Jan Tlačil hrával například za České Budějovice, Spartu nebo rakouský Kapfenberg
velké renomé získal ve Švýcarsku, kde pracoval s mládeží
trénoval mládežnické týmy Českých Budějovic i extraligové áčko
v Mladé Boleslavi podepsal smlouvu do konce sezony 2009/2010