Do krajiny Berounska vložil své srdce

Malíř Karel Souček představil veřejnosti další díla, ve kterých zachytil svoji oblíbenou krajinu. Krásou Berounska se mohou návštěvníci Duslovy vily nechat unést až do 29. října.

Obrazy a kresby Karla Součka dýchají svojí jedinečnou atmosférou. Přesto, že jejich autor procestoval řadu cizích zemí a v jeho sbírce jsou díla z Ameriky nebo z Řecka, Berounsko zůstalo jeho srdci nejbližší.
„Na mojí současné výstavě lidé najdou obrazy z posledních dvou let, ale i starší díla, která v Berouně nebyla nikdy vystavena. V době, kdy jsem měl výstavu, totiž zrovna byla například v galerii v Rakovníku nebo ve středočeské galerii,“ vysvětlil Karel Souček, který zavzpomínal také na dobu před padesáti lety. Před půl stoletím totiž v Berouně vznikla výtvarná skupina GST, jejíž členy byli kromě Karla Součka také malíři Jaroslav Goldman a Jan Tramba.
„Neměli jsme žádné velké manifesty. Jen jsme každý rok na podzim veřejnosti představili naši práci. Mimo to jsme si byli navzájem velkou inspirací a učili jsme se jeden od druhého. Na tu dobu nikdy nezapomenu,“ řekl Souček.
Pro berounského malíře současná výstava rozhodně není jeho poslední prezentací. Do budoucna se prý lidé mohou těšit také na obrazy připomínající jeho cesty po Americe.
„Viděl bych to na něco z Clevelandu nebo z Ohaia a potom také na San Francisco, které mě doslova uchvátilo. Rád bych se vrátil také k Řecku, kde jsem prožil řadu pěkných zážitků. Na Berounsko ale určitě nikdy nezanevřu,“ dodal Karel Souček.