Do muzea za krásou minerálů

Členové geologického kroužku Muzea Beskyd vystavují své nejkrásnější kameny.

Sběratelé hornin a minerálů z Frýdecko-Místecka představují v Muzeu Beskyd nejcennější exponáty ze svých sbírek. Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout kameny z okolí Beskyd i ze vzdálených koutů světa. Některé mají hodnotu i desítek tisíc korun. Místní mineralogové doplňují sbírky i o exponáty jiných sběratelů, které kupují na burzách.
„Samostatná místnost patří pestrobarevným achátům a umělecké fotografii Jiřího Otípky,“ uvedla autorka výstavy Jana Kandarachevová z Muzea Beskyd.
Je to druhá výstava geo-
logického kroužku, který se roky schází v přírodovědném oddělení Muzea Beskyd. Sběratelé společně probírají a zařazují zajímavý materiál, který nacházejí. „První výstava kroužku byla už před dvanácti lety, v roce 1998, a měla název Vím, po čem chodím,“ dodala Kandarachevová.
Dlouholetým členem kroužku je Vladimír Machek z Místku, na jehož nedávné osmdesáté narozeniny také autoři výstavy mysleli. Machek minerály celý život sbírá, vyrábí z nich také šperky a mozaiky. „Má na výstavě krásné acháty ze své sbírky, jeho syn zase představí své jaspisy,“ uvedla autorka výstavy. Výstava Barevná krása minerálů trvá do 20. března.