Do práce chodí s brašnou stříkaček

Jakub Rašín a Regina Menšíková chodí za narkomany do opavských ulic. Jsou streetworkery.

Vyměňují injekční stříkačky, nabízejí základní zdravotnické potřeby a zprostředkovávájí testy. Mezi uživatele drog posílá dvojici streetworkerů kontaktní centrum Pod Slunečníkem a nízkoprahový klub Open House.

Jak dlouho do terénu chodíte?

Regina: Pracovat jsme začali loni v březnu. Nejprve jsme ale museli udělat průzkum a zmapovat situaci, takže přímo s klienty jsme začali pracovat od června.

Byla představa o vaší práci jiná, než je skutečnost?

Jakub: Já jsem měl ještě předtím praxi s prací v nízkoprahovém klubu, tak to pro mě nebyl nějak velký skok. Je to ale trochu o něčem jiném. Většinou si lidé představují, že narkomani musí být agresivní a špinaví. Často potkávám upřímné lidi, se kterými se dá se v pohodě vyjít. Vůbec nejde poznat, že berou drogy.
Regina: Nevěděla jsem, co přesně čekat. Nebyli jsem si jistí, jaké reakce sklidíme, když napochodujeme mezi cizí lidi na ulici a začneme něco nabízet. Nikdy nás ale klienti drsně neodbyli. Vyslechnou si, co nabízíme, a když se s námi bavit nechtějí, jdeme dál. Napoprvé většinou odmítají, když nás ale potkají vícekrát a získají k nám důvěru, začnou spolupracovat.

Co všechno narkomanům nabízíte?

Regina: Do terénu chodíme s označenou brašnou, injekcemi, filtry, desinfekcí a základními zdravotickými potřebami. Hlavní je výměnný program. Od klienta dostaneme použité injekce a dáváme mu nové. Snažíme se je přimět k tomu, aby odevzdávali co nejvíce použitých věcí.
Jakub: K tomu nabízíme poradenství, můžeme klientům zprostředkovat testy a taky s nimi konzultujeme zdravotní nebo pracovní záležitosti.

Kolik klientů máte a jak se k nim dostáváte?

Regina: Teď jich je zhruba pětačtyřicet. Někdy to bývá metodou pokus–omyl. Jsou znaky, podle kterých lze uživatele otipovat, ale neplatí to vždycky. Někteří narkomani dokážou svou závislost tajit před rodinou a není to na nich vůbec poznat. Chodí do práce nebo do školy a nikdo to o nich neví. Takové klienty taky máme, kolik jich ale je ve skutečnosti, se nedá odhadnout.

Jakub: Rozbory sice neděláme, je to ale jako ve většině českých měst pervitin a jeho variace.