Don Giovanni nese šťastnou sedmičku

Operou Don Giovanni zahájilo Jihočeské divadlo novou sezonu, která divákům slibuje neobyčejné zážitky. Nadílka už začala.

Pro Jiřího Menzela je Don Giovanni už sedmou režií v Jihočeském divadle. Tuto „operu oper“ nastudoval nejdřív pro českokrumlovskou točnu, kde se stala vrcholem letošního léta. A pro něj dobrodružstvím, protože operu v Česku dosud nerežíroval.
Chtěl překročit stín divadelníků, kteří tento žánr pojímají ukrutně vážně. „Vycházím z toho, že Mozart byl veselý chlapík a skládal to, když byl právě v Praze na záletech. Nemohl tedy brát mnohokrát omletou historku o potrestaném hříšníkovi tak vážně a pateticky,“ vysvětlil Menzel.
Opera v něm vzbuzovala dojem lehkosti a v příběhu muže, který je vždy připravený zlomit ženská srdce, objevil spoustu veselých písniček a groteskních situací.
Nyní ji přeneslo Jihočeské divadlo z otáčivého hlediště do historické budovy v Budějovicích, kde hudba lépe vynikne. Navíc ji obohatilo o další unikátní prvky z krumlovského zámku. Výtvarník Jaroslav Milfajt se totiž nechal inspirovat barokním divadlem a proměnil budějovické jeviště v jeho repliku. Ta umožňuje rychlé a důvtipné proměny prostředí.
Kulisy jsou vyrobené podle historických originálů, takže divák zakusí pocit, že sedí v pravém zámeckém divadle. „Chceme připomenout kouzelné Mozartovy melodie tak, aby byli lidé rádi, že viděli něco hezkého,“ shrnul Menzel, který se o tuto režii podělil s šéfem opery Miloslavem Veselým.
Don Giovanni je na jihu Čech už pátou inscenací, druhou v italském originále. Doprovodí ji české titulky a mezi pěvci se objeví osm nových tváří. V titulní roli se střídají Alexandr Beň a Svatopluk Sem. Donna Anna bude mimořádná tím, že ji jako jedinou bez alternace ztvární Jana Kačírková, mladá budějovická rodačka.