Dopravní stavbou loňského roku je i pražský silniční okruh

Ocenění v soutěži Česká dopravní stavba roku, kterou vyhlašují Ministerstvo dopravy ČR a Státní fond dopravní infrastruktury, letos získaly mimo jiné úsek pražského silničního okruhu kolem Prahy mezi Vestcem a Lahovicemi, most přes Vltavu na pražském dálničním okruhu, optimalizace železniční trati mezi Planou u Mariánských Lázní a Chebem či regenerace náměstí v Krásné Lípě.

Cílem soutěže je prezentace výsledků českého dopravního stavitelství a dalších inženýrských profesí. O ocenění se mohly ucházet dopravní stavby, úseky staveb, mosty a dopravní technologie, které byly uvedeny do provozu v průběhu loňského roku. Celkem se do hlavní části soutěže přihlásilo 33 staveb. V hlavní kategorii Dopravní stavby zabodovaly vedle již zmíněných projektů ještě přístaviště Lannova loděnice v Českých Budějovicích a úprava prostoru před olomouckým hlavním nádražím. Cenu ministerstva dopravy získal projekt výstavby obchvatu I/34 u České Bělé a ocenění Státního fondu dopravní infrastruktury přístupová lávka dopravního terminálu v Uherském Brodě.

#####Ocenění se dočkal i motolský heliport

Za profesní organizace si ocenění od Svazu podnikatelů ve stavebnictví odnesla stavba úseku silnice I/56 v Ostravě, cenu rektora Českého vysokého učení technického získala vrtulníková přistávací dráha na dětské části fakultní nemocnice v Motole. Ocenění v dalších kategoriích se dočkaly i sklopný silniční most v Českém Vrbném, turistická lávka v Novém Boru či zrekonstruovaný železniční most v Kolíně. V loňském roce získaly ocenění za nejlepší dopravní stavbu například železniční estakáda přes pražské Masarykovo nádraží, trasa metra C z Ládví do Letňan a elektrizace železniční trati Šatov-Znojmo.