Dukla je na ledě. Kouč chystá novinku

Trenér Josef Augusta má novou chuť do trénování. Hokejisté Dukly se mají na co těšit.

Celý měsíc si mohlo jihlavské mužstvo užívat dovolené. Od pondělí 27. července je letnímu odpočinku konec. Právě v tento den zavelel dvaašedesátiletý kouč Dukly Jihlava k nástupu hokejistů na led.

Mezi přípravou na suchu a na ledě uplynul měsíc. Nezdá se vám to jako příliš velká mezera? Dá se polemizovat, jestli to není moc dlouhá přestávka. Ale když si to tak vezmu, nyní jsme se dostali na led asi šest, osm týdnů před začátkem sezony, což mi přijde jako dostatečná doba na přípravu na ledě.

Na co se při tréninku chcete zaměřit? Teď v prvních čtrnácti dnech se budeme snažit sehrávat, k čemuž nám snad pomůžou i přípravné zápasy. Zaměřit bych se chtěl také na střelbu.

Co bude následovat? Pak hned naváže třítýdenní tvrdá příprava, kdy budeme chodit na led dvakrát denně. V té době bych se chtěl zaměřit na individuální prvky hry, jeden na jednoho, dva na jednoho a podobně. Zároveň ale budeme hodně bruslit.

Chystáte na hráče nějakou tréninkovou novinku? Je tu jedna věc, která rozvíjí kombinaci ve stylu přihraj a jeď. Zkoušeli jsme ji se synem Patrikem už na soustředění osmnáctek. Je to v podstatě jednoduché zařízení, jež bude hráčům po přihrávce vracet puky. Využijeme ho pro nácvik střelby a zrychlení reakce v prostoru před brankou. Myslím si, že to pomůže hlavně mladším hráčům.

Máte konkrétní cíle pro první přípravné zápasy? Žádné konkrétní nemáme. Všichni hráči určitě dostanou prostor, aby se ukázali. Na druhou stranu se nám kádr moc nezměnil, odešlo jen málo hokejistů. Takže prostor by měli dostat především ti, kteří přišli nově nebo byli v loňské sezoně zranění.

Koho máte mysli? Přišel například Tomáš Čachotský, ambiciózní hráč, který ve Znojmě nedostal tolik příležitostí. Po dlouhém zranění se vrací Ladislav Rytnauer, který dřel a kvalitně trénoval. Jsem rád, že oba tito platní hráči mohou nastoupit za Duklu. Jsou to pilíře sestavy.

Do mužstva přišli i dva Slováci, Juraj Minčák a Daniel Takáč. Zapadli do kádru dobře? Jestli zapadli, to já nevím. Jsem ale přesvědčený o tom, že to jsou hráči trošku jiného ražení a naturelu, a my právě někoho takového potřebovali. Slováci mají jiný styl myšlení a hry. To se nám může hodit.

Mohou fanoušci očekávat ještě nějaké posily? Myslím si, že na poměry v Jihlavě jsme kádr doplnili až až.

Vy už jste byl v trenérském důchodu. Nyní máte roční smlouvu v Dukle. Nelitujete, že jste zpátky v hokejovém shonu? Určitě ne. Kdyby mě to nebavilo, nanovo do toho nejdu. Já jsem dlouho odpočíval, teď jsem ale dostal nový impuls, novou chuť do trénování. Dokonce si myslím, že to nebude můj poslední rok na lavičce.