Ďuričko zůstane ve vězení, potvrdil Nejvyšší soud

Bohumír Ďuričko, který byl odsouzen na dvanáct a půl roku za vraždu Václava Kočky mladšího, neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu.

Týdeníku Sedmička to sdělil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. „Na váš dotaz mohu potvrdit, že dovolání v této věci bylo odmítnuto,“ uvedl Knötig.

Podnikatel trestný čin spáchal v podnapilém stavu 9. října 2008 krátce po autogramiádě nové knihy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka v restauraci Monarch v centru Prahy.

Šestapadesátiletý Ďuričko si trest odpykává ve věznici v Karviné, kde volný čas tráví psaním knihy, kterou chce vydat pod názvem Kočkoviny. Týdeníku Sedmička před časem poskytl exkluzivní rozhovor.

Ďuričko vsázel na to, že se mu díky novému trestnímu zákoníku podaří dosáhnout, aby soudci jeho čin soudci posoudili podle mírnějšího paragrafu jako zločin zabití.

„Věřím, že tento skandální rozsudek na hranici justičního omylu Nejvyšší soud zruší. Pochopil jsem už sice, že v této zemi nemohu dosáhnout úplného zproštění viny, vkládám ale do rozhodnutí Nejvyššího soudu velké naděje,“ svěřil se nedávno Ďuričko týdeníku Sedmička.

Rozhodnutí překvapilo i Ďuričkova advokáta Jana Červenku. „Jsem zaskočen. Písemné stanovisko soudu s odůvodněním dosud nemám v ruce, takže důvody zatím neznám. Nemohu je tedy ani komentovat. Můj klient je odhodlaný bojovat, takže velmi pravděpodobně podáme ústavní stížnost, což je další obvyklý procesní postup,“ uvedl Ďuričkův advokát. Prezidentskou milost označil pouze za teoretickou další možnost.

Snoubenku zpráva zdrtila

Zdrcená je z rozhodnutí Nejvyššího soudu Ďuričkova přítelkyně Jana Jirsová. Obává se, že pro jejího snoubence to bude těžká rána. „Hlavně Bohumír strašně vsázel na to, že jeho čin posoudí podle mírnějšího paragrafu,“ říká pětadvacetiletá žena, bývalá recepční hotelu AXA.

Vůbec si nepřipouštěl tu horší variantu?
On se snaží myslet pozitivně. Ve věznici v Karviné jsem za ním byla uplynulou sobotu a strávili jsme spolu moc příjemné chvilky. Bohumír byl plný optimismu a naděje. Navíc jsme vůbec nečekali, že soud rozhodne tak brzy.

Říkala jste mi nedávno, že jste ochotna na něj čekat, platí to i teď?
Nechtějte teď ode mě žádná prohlášení. Musím tuhle novou situaci nejdřív trošku strávit. I když po dvou třetinách trestu může požádat o podmínečné propuštění, je to fůra let. Jsem hodně smutná, hlavně kvůli němu. Když si představím, že dnes večer bude koukat na zprávy…

Vašemu snoubenci zbývá stížnost k Ústavnímu soudu. Věříte, že může ještě něco změnit?
On se jen tak nevzdává, vím, že je odhodlaný zkusit vše. Musíme věřit, jinak to nejde.