Evropská unie bude dotovat bezdrátový internet, připojí až osm tisíc měst

Internet

Internet

Připojení na internet
Internet
internet
Internet v mobilu
5
Fotogalerie

Orgány Evropské unie v týdnu odsouhlasily návrh, který má poskytnout bezplatný internet v evropských městech a obcích. Až osm tisíc wi-fi hotspotů pokryje všechny členské státy EU bezdrátovým připojením přibližně do roku 2020.

Projekt vznikl v rámci iniciativy WiFi4EU, která samosprávám proplatí náklady potřebné se zavedením a zprovozněním internetu. Ten by se tak měl nově objevit především na náměstích, promenádách, v nemocnicích a ostatních veřejných místech.

Celkem chce Evropská unie na projekt vyčlenit až 120 milionů eur, tato částka však poputuje pouze na prvotní investice v podobě nákupu modemů, antén a kabeláže. Zbylé náklady spojené s platbou za připojení a údržbou systému pak budou hradit samotné radnice.

Projekt má pomoci především těm obcím, které bezplatné připojení svým obyvatelům doposud nenabízejí. Aby k zvýšení přístupových bodů došlo již během následujících tří let, žádost o finanční příspěvek bude probíhat v rámci zrychleného nebyrokratického procesu.

Iniciativa WiFi4EU vznikla v rámci strategie Digitálního jednotného trhu, který si klade za cíl zlepšit telekomunikační služby v rámci celé EU. Jeho součástí je také například nedávné zrušení poplatků za roaming.

„Plán na podporu wi-fi v obcích je vítaným prvním krokem, v Evropě je však potřeba udělat ještě hodně práce, aby mohla celá unie využívat vysokorychlostní internet,“ uvedl Andrus Ansip, který vede projekt Digitálního jednotného trhu. Podle údajů Eurostatu má nyní k internetovému připojení v současnosti přístup asi pětaosmdesát procent obyvatel EU.