Facility management se prezentoval v Letňanech

Ve dnech 17.–20. března 2011 se uskutečnila první expozice Facility Meeting Point, která byla součástí veletrhu FOR OFFICE konaného v PVA Letňany. Jejím spoluorganizátorem a odborným garantem byl FM Institute.

Jednalo se o první, v tomto směru unikátní projekt, kdy návštěvníci veletrhu mohli na jednom místě získat veškeré informace o facility managementu, seznámit se se zástupci české pobočky asociace facility manažerů IFMA CZ a společnostmi, které nabízejí služby spadající právě do facility managementu. Odborným garantem expozice se stala česká pobočka asociace facility manažerů IFMA CZ, která na expozici představila kandidujícího prezidenta ing. Ondřeje Štrupa v prezentaci s názvem Druhá dekáda facility managementu v ČR.

Prezentace se zúčastnili kromě návštěvníků veletrhu, novinářů i členové IFMA CZ, aby se před volbou nového představenstva mohli seznámit s novými vizemi a směry, kterými se bude facility management v ČR ubírat. Hlavními body prezentace bylo přiblížení lokálního facility managementu k EU, respektive světovému FM, inicializovat firemní členství, prosazení facility managementu jako plnohodnotného oboru (živnost, veřejné zakázky, terminologie…) atd. Na expozici se účastníkům veletrhu prezentovaly jako hlavní partner společnosti Eurest a ISS Facility Services, jako partner expozice společnosti IKA DATA a HSI. Účastníky expozice se staly společnosti Alstanet, KD Pragma, pit Software a TESCO SW.

#####IFMA CZ má nové vedení

Valná hromada české pobočky světové asociace facility managementu IFMA CZ si zvolila nové vedení pro příští dva roky. Staronovým prezidentem této organizace je Ondřej Štrup, který českou pobočku IFMA CZ před léty zakládal a patří k otcům českého facility managementu.

Ondřej Štrup vystudoval ČVUT Fakultu stavební, obor konstrukce a dopravní stavby. Následně 17 let navrhoval kovové konstrukce jako statik, v dalším období zastupoval implementaci softwaru společnosti Nemetchek v ČR (CAD, CAFM, EDM). V posledních dvanácti letech aktivně rozvíjí obor facility management. Založil a v prvním období řídil českou pobočku mezinárodní asociace IFMA a po většinu zbylého období působil jako člen představenstva IFMA CZ pověřený oblastí vzdělávání a standardizace. Vyučuje FM na vysokých školách, je držitelem licence MŠMT na rekvalifikační vzdělávání facility manažerů (FM Institute, s. r. o.), zastupuje ČR ve standardizačních komisích (CEN/TC 348 – Facility Management, ISO PC 251 – Asset Management), je členem programového výboru evropské FM konference EFMC 2011 ve Vídni, je spoluautorem několika odborných publikací o facility managementu a mnoha článků v odborných časopisech.

Viceprezidentem asociace je Milan Hampl, který je od roku 2000 spolumajitelem společnosti IKA DATA s. r. o. Ta na českém trhu představuje vývojáře webových aplikací a aplikací pro CAFM systém ARCHIBUS. Pokladník Dan Krupanský získal praxi implementací standardizovaných ERP či jako provozní ředitel pro FM (Altys-Sodexo Praha). Přednáší v FM Institutu a je členem představenstva IFMA CZ. Tajemník Klára Vincentová pracuje ve společnosti Microsoft na pozici Facility Manager.

www.tzb-info.cz).