Festival jídla nabídne i rolovaný pupek

Známý gurmán Pavel Mauer vybral do prestižního Grand Restaurant Festivalu i tři jihočeské restaurace. Uvaří tradiční specialitu, mistrovský kousek šéfkuchaře i nejlepší jídlo od maminky.

Pečené mušle sv. Jakuba na milánském rizotu se šafránem a parmezánem, hovězí s česnekovo-majoránkovým jihočeským bramborákem a máslovým žampionkem či grilovaná kachní prsa, servírovaná s pomerančovou omáčkou, listovým špenátem a šťouchanými bramborami.

Tři jihočeské restaurace předvedou to nejlepší. Českokrumlovský Papa's Living Restaurant a českobudějovické restaurace Symbiosa a Vin de Café se účastní prestižního Grand Restaurant Festivalu. Musejí dostát letošnímu důrazu na sezonní suroviny a tradiční receptury a heslu: devadesát minut lahodných zážitků.

Přirozeně by měla plnit zadání českobudějovická Symbiosa. Soustředí se na bio produkty: maso, luštěniny, kávu, v nabídce dokonce má i bezlepkové pivo. Ve speciálním menu pro festival hosté naleznou hovězí variaci z šumavského bio chovu s česnekovo-majoránkovým jihočeským bramborákem a máslovým žampionkem či kachní prsíčka sous-vide na čerstvých bylinkách s redukcí červeného vína a foie gras, podávanou na pánvi s pečeným ořechovým koláčkem.

„Menu jsem tvořil podle mých zkušeností, chutí a intuice, co by mohlo lidi zaujmout a čím bychom se mohli ukázat. Každý, kdo sestavuje menu, ví, že se musí řídit citem pro kombinaci surovin, to se nedá naučit. Specializujeme se na úpravu bio hovězího ze Šumavy od Zefa Volary,“ prozrazuje Lukáš Andrlík, manažer Symbiosy. Jeho heslo zní: Nechodit do restaurací na to, co si zvládnu uvařit sám na plotně. Proč za to platit?

„Chci něco atraktivního, něco, co mě posadí na zadek. Aby šéfkuchař ukázal, co umí,“ dodává Andrlík. Za dezert jako od maminky zvolil flambovaná skořicová jablíčka zapečená s křupavou mandlovou drobenkou, přelitá vaječným krémem s pravou vanilkou a bourbon zmrzlinou. Ke třem chodům budou v Symbiose podávat vybraná vína z Moravy.

Název podle francouzského zvyku servírovat vína v kavárnách v karafách získala českobudějovická restaurace Vin de Café. Pečlivost, kontrola a každodenní tvrdá práce jsou prý zdejší zásady, stejně jako snaha o zachování všech biologických hodnot v potravinách. Specialitou, kterou se Vin de Café pyšní, je vlastní výroba dezertů.

Šéfkuchařem je spolumajitel restaurace Robert Burian, respektovaný kuchař s více než dvacetiletou zkušeností ze špičkových restaurací v Česku i za hranicemi, aktuálně i jeden z osmi finalistů prestižní soutěže Bocuse d´Or – Kuchař roku 2011. Právě ten zvolil i festivalové menu: rolovaný hovězí pupek se silným majoránkovým jus a bramborovým pyré, jako specialitu šéfkuchaře zprudka pečené mušle sv. Jakuba na milánském rizotu se šafránem a parmezánem. Nejlepším jídlem od maminky bude ve Vin de Café dušená telecí kližka s křenovou omáčkou a jemným knedlíčkem vařeným v páře.

„Věřím, že hosté od nás odejdou s pocitem příjemné nasycenosti a silným gurmánským zážitkem,“ slibuje Robert Burian.

V centru malebného Krumlova sídlí restaurace s romantickou terasou u Vltavy a výhledem na starobylé části města. Místním sloganem Papa's Living Restaurantu je: Tak chutná jih! Zařazení do Grand Restaurant Festivalu vidí její šéfkuchař René Vrba jako jedinečnou příležitost zviditelnění a zároveň velikou výzvu. „Pan Mauer je renomovaný milovník jídla a jeho projekty jsou v očích široké veřejnosti dost známé,“ podotýká Vrba.

Tak chutná jih!

Menu pro festival vybíral ze stálého jídelního lístku, aby je hosté mohli ochutnat i mimo tuto událost. Na seznamu gurmáni naleznou domácí špagety se sušenými rajčaty, česnekem a rukolou. Mistrovským kouskem budou grilovaná kachní prsa, servírovaná s pomerančovou omáčkou, listovým špenátem a šťouchanými bramborami. Jako nejlepší jídlo od maminky šéfkuchař po konzultaci s kolegy zvolil Papa's Ribs – pomalu pečená marinovaná vepřová žebírka, servírovaná s omáčkami a bagetou s bylinkovým máslem nebo kukuřičným klasem.

Grand Restaurant Festival potrvá do 15. února, účastní se ho celkem třiašedesát restaurací po celé republice. Za jeden chod zaplatí návštěvník dvě stě korun, za dvouchodovou objednávku čtyři sta padesát, za tři chody šest set korun.

FESTIVALOVÉ RESTAURACE V KRAJI

Symbiosa, České Budějovice, www.restaurantsymbiosa.cz

Vin de Cafe, České Budějovice, www.vindecafe.cz

Papa's Living Restaurant, Český Krumlov, www.papas.cz