Florentinum: největší administrativní budova v Praze

V centru Prahy zahajuje investiční skupina Penta výstavbu developerského projektu Florentinum, na nějž získala v prosinci pravomocné územní rozhodnutí. Projekt poprvé představila veřejnosti v závěru ledna.

Administrativní palác s obchodní pasáží, nádvořím a zahradou vyroste mezi ulicemi Na Florenci a Na Poříčí – na místě komplexu budov České typografie (bývalého Rudého práva), jehož demolice se již dokončuje. Penta, která projekt koupila v lednu 2010, do něj investuje celkem 200 milionů eur a plánuje jeho dokončení na 4. čtvrtletí 2013.

#####Kultivovaná známost

Florentinum nabídne na českém realitním trhu největší objem administrativních ploch pod jednou střechou – celkem 49 000 m2 hrubé plochy kanceláří v devíti podlažích. Všechny jsou v nejvyšším standardu A. Projekt získal již v září 2011 předcertifikaci LEED Gold za úsporné technologie a vysokou kvalitu použitých materiálů. V kombinaci s centrální polohou v Praze 1 a vynikající dopravní dostupností se jedná o unikátní prostory, které budou mít na realitním trhu výjimečnou pozici.

V současné době již Penta aktivně jedná o předpronájmech s řadou potenciálních nájemců na kancelářské i obchodní prostory. Do budovy Florentina přesune po jejím dokončení svoje sídlo i Penta Investments.

#####Prostory pro veřejnost

Nájemníkům i veřejnosti budou sloužit také další prostory v budově: obchodní pasáž, která propojí ulice Na Poříčí a Na Florenci, piazza s restauracemi a kavárnami – a rovněž obnovená historická Desfourská zahrada. Doplňkový retail o celkové výměře 7500 m2 přinese komplexní nabídku služeb každodenní potřeby, jako jsou supermarket, drogerie, lékárna či restaurace.

„Naším cílem je významně zlepšit vzhled celé lokality v okolí Florence. Již ve 14. století bylo území centrem obchodu – a tuto pověst mu chceme projektem Florentinum navrátit. Jsem přesvědčen, že tato část Prahy 1 v sobě skrývá nevyužitý potenciál a že se do ní díky Florentinu vrátí obchodní a společenský život, který k centru hlavního města patří,“ říká Petr Palička, ředitel realitní divize Penty v Česku.

#####Náměstí a zahrada

„Projekt Florentinum je pro architekta fascinující příležitostí realizovat výraznou, elegantní a nadčasovou budovu. Pro mne osobně je ale nejvýznamnějším momentem šance vytvořit v samotném centru Prahy dva zcela nové městské prostory – náměstí a zahradu. Tedy intimně uzavřené veřejné prostory v místech, která byla dlouho zanedbaná a nyní pozitivně ovlivní tvář města,“ vyznává se ze své motivace Jakub Cigler, architekt projektu a partner významného ateliéru Cigler Marani Architects.

*

Informace o projektu:

• Florentinum je prvním developerským projektem investiční skupiny Penta v Česku (na Slovensku již vlastní 11 realitních projektů) • Penta do projektu investuje celkem 200 milionů eur • dokončení celé budovy je plánováno na 4. čtvrtletí 2013 • Penta získala komplex budov České typografie (bývalého Rudého práva) od rakouské společnosti S+B CEE Beteiligungsverwaltungs v lednu 2010 • na místě komplexu, jehož demolice již končí, plánuje vybudovat největší administrativní budovu v Praze – Florentinum • ta nabídne 49 000 m2 hrubé plochy kanceláří v 9 podlažích – s naprostou efektivitou a flexibilitou dělení jednotlivých dispozic • doplňkové obchodní plochy zaujímají 7500 m2 a nabídnou komplexní skladbu služeb pro každodenní život (supermarket, drogerie, lékárna, restaurace, kavárny, klientská centra, showroomy) • intimní veřejné prostory na nádvoří (piazza) a v obnovené historické Desfourské zahradě • projekt získal předcertifikaci LEED Gold • architektem projektu je ateliér Cigler Marani Architects