Formanův „Salieri“ F. Murray Abraham zazpívá Praze

F. Murray Abraham

F. Murray Abraham Zdroj: Archiv ZEN

F. Murray Abraham, českému divákovi známý především jako představitel Salieriho ve Formanově filmu Amadeus, se díky festivalu Prague Proms po třiceti letech vrací do Prahy. Ve Smetanově síni Obecního domu ve středu 3. července zazpívá světovou premiéru skladby, která je vyznáním lásky člověka ke psu „A Grateful Tail Symphony“ autora a dirigenta Stevena Mercuria, jenž osobně povede Český národní symfonický orchestr (ČNSO).

ČNSO při této příležitosti vyzývá návštěvníky, aby pomohli darem ve formě krmiva či hračky Útulku pro opuštěná zvířata a odchytu Městské policie hl. m. Prahy v Tróji.

První půlka večera bude věnována klavírnímu koncertu v hlavní roli s nevidomou vynikající mladou klavíristkou Ráchel Skleničkovou. Ráchel zahraje dvě skladby Ludwiga van Beethovena - Leonoru III., předehru k opeře Fidelio a jeho Třetí klavírní koncert.

„Ráchel Skleničková je od narození nevidomá. Na klavír hraje již od 4 let a nyní studuje na Konzervatoři Jana Deyla klavír a zpěv. Má za sebou několika klavírních soutěží, mimo jiné je laureátkou soutěže VSA Arts Washington D. C. (2011) a ve stejném roce získala 3. cenu na soutěži konzervatoří v Pardubicích,“ uvedl Jan Hasenöhrl, ředitel festivalu a ČNSO.

„Ve druhé půli uvede ČNSO pod vedením amerického dirigenta a skladatele Stevena Mercuria premiéru jeho skladby A Gratefull Tail Symphony, kterou zazpívá herec F. Murray Abraham, držitel Oscara za roli Salieriho v Amadeovi.“

Třiasedmdesátiletý F. Murray Abraham se tak díky festivalu Prague Proms po třiceti letech vrátí do Prahy, kde s Milošem Formanem film natáčel.