Fotbalový kotel nepálí. Sedí tam děti

Redaktor Sedmičky strávil utkání proti Liberci v sektoru domácích vlajkonošů.

Při vzájemném srovnání skalních fanoušků Mladé Boleslavi s příznivci ostatních prvoligových klubů je patrné, že boleslavský kotel nemá obávané tvrdé jádro. To ale není žádná nevýhoda. O případných pokutách pro klub při výtržnostech na stadionu ani nemluvě.

Problémy nejsou

Domácí fanoušci neplechy většinou nevyvádějí. „To spíš tamhle bývají problémy,“ ukazuje na hostující příznivce na protější tribuně pořadatel jménem Jan. Pomalu se schyluje k úvodnímu výkopu. V sektoru boleslavských vlajkonošů už je slyšet i buben. Podle něj lze kotel odlišit od zbytku tribuny. Napovědět může ještě vyšší počet pořadatelů než mezi ostatními návštěvníky.
Ale jinak? V kotli sedí normální diváci, kteří se po celý zápas ke skandování nenadechnou a jen tak popíjejí pivo. Kromě nich je tam také několik dětí. „Přišly jsme fandit, aby naši vyhráli,“ říkají dvě mladé dívky s klubovými barvami na tvářích. Průměrný věk tamního osazenstva se blíží dvaceti rokům. Najdou se i výjimky. „Do kotle si chodím pořádně zafandit,“ říká šestačtyřicetiletý Láďa. „A Libe a Libe a líbejte nám…,“ představuje se roh západní tribuny fanouškům Liberce. Početná skupina hostujících příznivců se nenechá k výměně názorů přes šířku hřiště vyprovokovat. Raději při utkání mohutně povzbuzuje své hráče. Několikrát domácí fandy přehluší.
„Míra Miller!“ děkují domácí boleslavskému brankáři za pohotový zákrok. „Hoši bojovat!“ ženou své oblíbence kupředu. Poté, co vstřelí Chramosta úvodní branku, vypukne ohromná radost. „Ólé, Bolka dneska vyhrajé,“ hned se skanduje lépe.
Později se hřištěm nese pár peprných nadávek na sudího Petra Mikela, který k nevoli boleslavského publika ukazuje odkop od brány namísto rohového kopu. Následuje chorál s erotickým podtextem. „Boleslav má tak inteligentní fanoušky,“ poznamenává ironicky agenturní fotograf.

Kotel probudil Kulič

Zmrazení čeká Středočechy po přestávce. Liberec hrající v deseti vyrovnává a v modrobílém kotli je rázem rozpačité ticho. Když ale střídající Kulič připraví gól Procházkovi a jeden sám přidá, šály se znovu točí nad hlavami. Fotbalisté Boleslavi uhájili výhrou 3:1 třetí místo v tabulce.

Zápasové statistiky

branky: 28. Chramosta, 51. Procházka, 79. Kulič - 47. Štajner
žluté karty: Dimitrovski, Opiela, Řezníček - Vácha, Gebre Selassie, červená karta: Kelič, diváci: 4723
Marek Kulič, který připravil druhou branku Boleslavi a třetí vstřelil, řekl: „Vysedávání na lavičce bylo strašně dlouhé. Dneska jsem se dočkal aspoň poločasu. Zamlada jsem trucoval, když jsem nehrál. Jak už jsem starší a zkušenější, beru to jinak.“