Klasická čtyřka žije nejen ze štamgastů. Nádražka v Radotíně vábí na nízké ceny a velké porce

"Smlouvu mám s tříměsíční výpovědní lhůtou. Když se rozhodnou mi ji ukončit, nic s tím nenadělám," přibližuje výčepní.  Radotínská nádražka je vlastně rodinným podnikem, v kuchyni vaří jeho žena.

"Smlouvu mám s tříměsíční výpovědní lhůtou. Když se rozhodnou mi ji ukončit, nic s tím nenadělám," přibližuje výčepní. Radotínská nádražka je vlastně rodinným podnikem, v kuchyni vaří jeho žena. Zdroj: Michaela Szkanderová

Nádražku v Radotíně si skalní fanoušek Dukly Praha Karel Suchánek pronajímá od roku 1978. Kromě ceny pronájmu se za tu dobu ale mnoho nezměnilo.
Přestože se pronájem rok od roku zdražuje, hospoda se stále drží - navzdory otevírací době. O víkendu je zavřeno.
"Museli bychom si najít něco jiného," komentuje jeden ze štamgastů. Hospoda podle něj funguje především jako zázemí místním. Běžně sem ale zaskočí i cestující.
Už v deset hodin dopoledne sem na snídani v podobě malého piva, točené limonády a buřtů na pivu, zaskočilo pár místních. Jinak je hospoda víceméně prázdná.
Plnit se začíná až kolem poledne, kdy se vydávají obědy. Místní menu se obvykle skládá z české klasiky.
15
Fotogalerie

Karel Suchánek si restauraci Na Nádraží v pražském Radotíně pronajímá od Správy železniční dopravní cesty od roku 1991. Tehdy ale platil za roční pronájem to, co teď za měsíc. Díky domácí kuchyni, poctivým porcím a lidovým cenám se však tradiční čtyřka stále plní, a to hlavně v době oběda. Kromě štamgastů tam běžně chodí zaměstnanci z blízkých firem i cestující.

Zašlapané dlaždice, osezené zelené polstrování a obstarožní lednice. I takový může být první dojem z návštěvy nádražní restaurace v Praze-Radotíně. Úspěšně ale funguje a její existenci neohrozil ani zákaz kouření. Dobře chlazené pivo, chutná hotová jídla a nezaměnitelná atmosféra ji naopak proslavily na celé železniční trati mezi Prahou a Berounem. A patrně také dál.

Už v deset hodin dopoledne tam na snídani v podobě malého piva a buřtů na pivu zaskočí pár místních. Turka v kelímku si odnáší muž, který pokračuje vlakem na smíchovské nádraží. Opravdové rušno začíná až kolem poledne, kdy se vydávají obědy. Hospoda funguje především jako zázemí místním. Běžně tam ale zaskočí i pravidelní cestující. Pro ně je připraven malý zlepšovák – knoflík, kterým si mohou pustit nádražní hlášení o příjezdech a odjezdech.

Prohlédněte si fotoreportáž:

„Smlouvu mám s tříměsíční výpovědní lhůtou. Když se rozhodnou mi ji ukončit, nic s tím nenadělám,“ konstatuje výčepní a provozovatel v jedné osobě Karel Suchánek. Vyhlášenou radotínskou nádražní restauraci ale podle něho zatím konec nečeká.

Zaujal vás námět článku a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a další pracovní den máte ve schránce. Doprava je zdarma.

Video placeholde
Magazín E15 Premium Chceš hospodu? • E15