Francie bojuje za svou kulturu, míří na „ničitele knihkupců“ Amazon

Francouzské knihkupectví

Francouzské knihkupectví Zdroj: CC BY 2.0: Frederic Bisson

Amazon nasazuje úmyslně nízké ceny, aby tak zničil tradiční prodejce knih a dosáhl výsostného postavení na trhu. Tvrdí to francouzská ministryně kultury Aurélie Filippettiová. Její slova se přidávají k řadě útoků francouzských činitelů na americké technologické firmy.

„Každý má dost Amazonu, který pomocí dumpingových praktik sráží ceny a narušuje trh. Jakmile získá quasi monopolní postavení, ceny opět zvedne,“ prohlásila ministryně. Proti internetovému obchodu chce zakročit zákazem bezplatného poštovného a současných pětiprocentních slev na knihy.

Útok Filipettiové, která Amazon označila za „ničitele knihkupců“, následuje poté, co minulý měsíc ministr průmyslu Arnaud Montebourg vetoval francouzskou akvizici Yahoo. Ta chtěla získat 75 procent video portálu Dailymotion, který vlastní státní France Telecom. Montebourg se opřel i do rovněž amerického Applu, když ho kritizoval za to, že ze svého obchodu s aplikacemi vyloučil jeden francouzský start-up. Ministr přístup Applu označil za „extrémně brutální“.

Dotace pro knihkupce má chránit před anglofonním vlivem

Ministryně kultury se rozhodla ve spolupráci s francouzskými vydavateli podpořit drobné knihkupce dotacemi ve výši devíti milionů eur. „Jde o nevídaný krok na podporu knih a čtení, protože bez nezávislých knihkupectví by ubylo i vydavatelů a autorů, zúžil by se také výběr pro čtenáře,“ uvedla.

Filipettiová Amazon osočuje navzdory tomu, že firma ve Francii založila několik distribučních center, přičemž na loňské slavnostní otevření jednoho z nich dorazil i její kolega Montebourg. Levicový ministr známý svým bojem za zachování pracovních míst si tehdy nenechal ujít příležitost poukázat na to, že americká firma ve Francii zaměstná dalších 500 lidí.

Ministryně kultury hledá i jiné cesty, jako ochránit Francii před přílivem převážně anglického digitálního obsahu. Postavila se například za návrh zvláštní daně pro chytré mobilní telefony a další zařízení schopná připojení k internetu.

Prezidenti bojují za francouzské firmy

Nepřátelský postoj vůči internetovým společnostem ohrožujícím francouzské firmy a zájmy sdílí vláda prezidenta Françoise Hollanda s předchozí administrativou Nicolase Sarkozyho. Bývalý prezident proslul svým výrokem, že internet „nemůže být místem bezpráví, kde mohou lidé loupit umělecká díla bez jakýchkoli omezení“.

Za současné vlády telekomunikační úřad vyzval státního zástupce v Paříži, aby začal vyšetřovat komunikační službu Skype kvůli tomu, že se ve Francii neregistrovala jako telefonní operátor. Hollande také na začátku letošního roku donutil Google, aby investoval 60 milionů eur do místních deníků výměnou za to, že vláda nebude po internetovém vyhledávači žádat část zisku, který Google má díky odkazování na články na webech francouzských médií.