Frma PSJ předá v příštím roce nový závod v Rusku za 3,8 miliardy korun

Stavební společnost PSJ staví závod na výrobu dřevotřískových desek v ruské Karélii. Investice skoro za 3,8 miliardy korun bude dokončena ve druhé polovině příštího roku. Jedná se o největší zakázku v jednadvacetileté historii PSJ, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Fuks. Doplnil, že prací v zahraničí kompenzuje PSJ přetrvávající výpadek zakázek na tuzemském stavebním trhu.

„Stavba běží naplno,“ řekl Fuks. Závod s celkovou rozlohou 380 700 metrů čtverečních vzniká na zelené louce nedaleko města Petrozavodsk. Zastavěno bude přes 158 800 metrů čtverečních ploch. Součástí kontraktu je i dodávka kompletní technologie. „Nový závod bude ročně produkovat kolem 300 tisíc metrů krychlových OSB desek v první etapě,“ přiblížil mluvčí. Na financování zakázky se podílí Česká exportní banka spolu s Exportní garanční a pojišťovací společností.

Zahraniční zakázky loni představovaly 36 procent ročního obratu PSJ, nejvíc v historii této firmy. V roce 2009 byl tento podíl nižší o 17 procent. Nejvýznamnější zahraniční aktivity se odehrávají v Rusku. Koncem letošního roku bude dokončeno obchodní a zábavní centrum M5 Mall v Rjazani zhruba za tři miliardy korun. Dalším významným počinem PSJ bude výstavba rezidenčního komplexu Megapolis v Kazani zhruba za 800 milionů korun. Ve městě Archangelsk staví PSJ menší administrativní budovu za 80 milionů korun. Skupina firem PSJ loni zvýšila konsolidované výnosy v meziročním porovnání skoro o čtvrtinu na 4,9 miliardy korun. Zisk skupiny před zdaněním činil 115 milionů korun. Konsolidovaná skupina PSJ v současnosti zaměstnává 723 lidí, v PSJ, a.s., z nich pracuje 450.