Google má problémy, ředitelka ochrany osobních dat odstoupila

Alma Whitten

Alma Whitten

Regulační orgány šesti velkých zemí Evropské unie vyzvaly provozovatele nejvyužívanějšího světového internetového vyhledávače Google, aby změnil svůj přístup k ochraně soukromých dat uživatelů. Na společném postupu vůči Googlu se dohodly úřady na ochranu údajů ve Francii, Německu, Británii, Itálii, Španělsku a Nizozemsku.

Za ochranu osobních dat uživatelů byla u společnosti Google odpovědná Alma Whittenová. Ta se nyní po deseti letech u firmy rozhodla k rezignaci. Whittenová nastoupila do společnosti Google v roce 2003 a dohlížela na zásady ochrany osobních údajů během bouřlivé doby, kdy byla firma kvůli vozům Street View obviněna ze špionáže na osobních Wi-Fi sítích.

Whittenovou má nahradit Lawrence You, který dříve pracoval ve firmách Pixo, Apple a Taligent. Whittenová zatím v Google zůstane, aby hladce předala svou agendu. Google uvedl, že Whittenová uděla pro ochranu osobních dat uživatelů dobrou práci.

Regulační orgány řady států však tvrdí, že Google navzdory výzvám neudělal ve svém přístupu k osobním údajům žádné změny. Jeho klienti tak stále nevědí, jaké informace o nich firma uchovává a jak dlouho

Loni Google sloučil 60 různých směrnic pro nakládání s osobními údaji do jednoho univerzálního postupu. Firma to označila za nezbytné a legální zeefektivnění svých pravidel a procedur. Uživatelé přitom nemají možnost nová pravidla odmítnout, pokud chtějí služby Googlu nadále používat.

Loni evropská komisařka Viviane Redingová uvedla, že nová pravidla ochrany soukromí, která Google tehdy zavedl, jsou podle evropských úřadů na ochranu osobních údajů v rozporu s unijními zákony. Proti novým pravidlům se loni ohradil i francouzský regulační úřad.