Google plánuje zahraniční akvizice až za 30 miliard dolarů

google

google Zdroj: CC BY 2.0: Robert Scoble; Flickr.com

Americká internetová společnost Google plánuje další akvizice v zahraničí a dává dohromady peníze, které by jí pomohly tuto expanzi financovat. Potřebovat by mohla až 30 miliard dolarů. Vyplývá to z úterního oznámení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy.

Američtí regulátoři po společnosti požadovali, aby se podrobněji vyjádřila ke svým záměrům s finančními prostředky, které přechovává v zahraničí. Google tudíž informoval, že 20 až 30 miliard dolarů je určeno na akvizice zahraničních firem a na koupi některých práv, která souvisejí s technologiemi a jsou držena v zahraničí.

Internetový gigant ale nezveřejnil žádný časový rozvrh, ve kterém by se tyto obchody mohly uskutečnit, ani nezmínila žádné kandidáty na převzetí.

Google za převzetí jiných společností, především ve Spojených státech, za posledních deset let utratil zhruba 27 miliard dolarů. Jeho zatím vůbec největší akvizicí bylo před dvěma lety převzetí výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility za 12,4 miliardy USD. Google ho nyní prodává čínskému výrobci počítačů Lenovo Group za 2,9 miliardy dolarů. Transakce čeká na souhlas regulátorů.

Firma má podle nejnovějších čísel finanční rezervy zhruba ve výši 60 miliard dolarů. Z toho přibližně 35 miliard dolarů se nachází mimo Spojené státy.