Google vyvíjí vlastní samořiditelné auto

Google

Google Zdroj: ctk

Americký internetový gigant Google - který mimochodem slaví 15 let od svého vzniku - vyvíjí vlastní plně automatizovaný vůz. O samořiditelné vozidlo se společnost zajímá už delší dobu. Předchozí testy však prováděla v modelech tradičních značek.

Google prý už delší dobu jedná se smluvními výrobci o produkci nového automobilu podle jeho vlastních specifikací. S odkazem na blíže neurčené zdroje to uvedl technologický novinář Amir Efrati. Známý internetový gigant prý zvažuje například možnost využít automobily bez řidičů k vytvoření automatické taxislužby.

Google zahájil jednání o výrobě vlastního vozu poté, co se mu nepodařilo najít partnera v některé z velkých automobilek. Přesto firma stále o takové partnerství stojí, jak píše Efrati.

Google testuje automobily bez řidiče už několik let. Auta vybavená radary a kamerami najezdila přes půl milionu kilometrů. Tehdy Google testoval na modelu Toyota Prius, později začal využívat také jiné automobily. Hodnota automatizovaného auta se prozatím pohybuje kolem 150 tisíc dolarů (téměř 3 miliony korun)