Goran Bregovič a jeho orchestr zahrají na náměstí

Slovanský Jih přátelům českým je název koncertu, na kterém 17. září na Staroměstském náměstí vystoupí Goran Bregovič a Weddings and Funerals Orchestra (Svatební a pohřební orchestr).

„Doprovodí ho nejen zpěvačky, ale i mužský sbor a smyčcový orchestr stejně jako například předloni na Colours of Ostrava,“ řekla za pořadatele Helena Pinkavová.

Bregovič je známý hlavně hudbou k filmům Emira Kusturici. Dům k pověšení, jejich první společný film, získal v roce 1989 na festivalu v Cannes cenu za režii. Další společný snímek, Arizona Dreams s Johnym Deppem, vznikl v USA, kde se oba tvůrci usadili, když v Jugoslávii vypukla občanská válka.

Koncert na náměstí pořádá sdružení Lastavica, založené občany bývalé Jugoslávie jako poděkování obyvatelům Česka za to, že po roce 1991 přijali válečné emigranty.

Koncerty Gorana Bregoviče, jehož tvorba je silně ovlivněna hudbou balkánských Romů, world music, ale i rockem a moderní elektronickou hudbou, mají v Česku velký úspěch.

„Na koncert na Staroměstském náměstí určitě půjdu. Bregovičova vystoupení mají úžasný náboj a fantastickou atmosféru. Zažila jsem ho v Lucerně i v Divadle Archa a ráda si to zopakuji,“ řekla Tina Prokešová z Prahy 6.

Poté, co v roce 1991 vypukla válka v bývalé Jugoslávii, přišlo do tehdejšího Československa třicet tisíc Chorvatů, Srbů, Makedonců a Černohorců. Větší část válečných emigrantů se postupně vrátila do vlasti, ale zhruba pět tisíc bývalých Jugoslávců zde zůstalo.

Goran Bregovič, jehož matka byla srbské národnosti, otec Chorvat, žije ve Francii.