Hackeři napadli HBO. Chlubí se, že ukradli scénář nové epizody seriálu Hra o trůny

Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.

Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny. Zdroj: HBO

Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
11
Fotogalerie

Sony, Netflix a nově také HBO. Hackery nezajímá jen vysoká politika, ale i Hollywood – cílem jsou scénáře i celé epizody napjatě očekávaných seriálů. Právě scénář k ještě neodvysílané čtvrté epizodě nové série Hry o trůny ukradli hackeři před několika dny společnosti HBO, která seriál produkuje. 

„Právě jste svědky největšího úniku kybernetické éry. Koho se týká? Ach, zapomněl jsem vám to říct. Je to HBO a Hra o trůny…!!!“ chlubili se podle BBC hackeři v kostrbatém e-mailu novinářům, kterým poslali odkazy na některé z uniklých materiálů. Podle svých slov ukradli společnosti HBO až 1,5 terabytů dat a vyhrožují, že vše zveřejní.

Společnost HBO únik potvrdila, odmítla však upřesnit, o jaké materiály jde. Firma již začala případ prošetřovat a zapojená je i policie a firmy zaměřující se na kybernetickou bezpečnost.

„Tento problém je nám bohužel v dnešním světě až příliš důvěrně známý,“ uvedl šéf HBO Richard Pepler. Seriál Hry o trůny je vlajkovou lodí HBO a televize se již dříve musela potýkat s úniky jednotlivých epizod.

Před několika měsíci byla podobně napadena také streamovací služba Netflix. Hackeři ukradli a následně zveřejnili desítku neodvysílaných epizod jednoho z nejsledovanějších seriálů na Netflixu Orange Is the New Black. Hacker vystupující pod pseudonymem The Dark Overload tehdy požadoval po Netflixu výkupné, na což firma nepřistoupila. Pirátské kopie se tak měsíc před premiérou začaly rychle šířit na internetu.

 

Největší hackerský útok na Hollywood se ovšem odehrál v roce 2014, když byla napadena korporace Sony, která v zábavním průmyslu produkuje filmy, hudbu i počítačové hry. Hackeři tehdy podle svých slov ukradli až 100 terabytů dat. Za útokem zřejmě stáli Severokorejci, kteří se mstili za film The Interview. Ten si utahuje z jejich vůdce Kim Čong-una.


Jak dopadne Hra o trůny? Čtěte zde >>>


Hra o trůny vrcholí. Co byste si měli připomenout před premiérou poslední řady? Více zde >>>


Podívejte se na trailer k sedmé řadě seriálu Hry o trůny: