Hákový kříž? Nevyšijeme

Vyšít hákový kříž na triko. Takovou objednávku dostaly plzeňské reklamky. Podpis? Dělnická strana.

Je to předvolební provokace, nebo snaha o veřejnou propagaci nacistických symbolů? Plzeňská firma Proven, která se zabývá reklamním potiskem a výšivkou, dostala objednávku na vyšití dvaceti hákových křížů na trička s límcem. E-mailovou objednávku firma odmítla, i když by pro ni znamenala desetitisícový výdělek. „V e-mailu bylo vysloveně uvedeno, že objednavatelem je Dělnická strana,“ uvedl zaměstnanec firmy Proven, který si ale nepřál být jmenován.

Byla to provokace? Tomáš Vandas, předseda Dělnické strany, se od těchto objednávek distancoval. „Jsem si jist, že to nebyl nikdo z pražské centrály, ani z plzeňské pobočky. Považuji to za provokaci, která souvisí s volbami do Evropského parlamentu,“ rozhodně tvrdí Vandas. Osloveny byly ale i další plzeňské firmy, které se živí potiskem nebo výšivkou. Ani tady však zákazník nepořídil. „Nepřipadá do úvahy, abych něco takového vyráběl,“ říká Pavel Straka, majitel stejnojmenné firmy specializující se na výšivky.

Stejně mluví i Petr Voleník z firmy Area print. Také do jeho firmy nabídka přišla. „Můj praděda umřel v koncentráku. Takové blbečky nebudu podporovat,“ rozčílil se. Sedmička provedla test. Telefonicky kontaktovala, a poté obeslala e-mailem pět firem z oboru, aby tričko „ozdobily“ hákovým křížem. Všechny lukrativní objednávku odmítly. „Přece se nenecháme zavřít,“ tak většinou zněla odpověď na vysvětlenou. Podle advokáta Martina Zikmunda půjde ale vinu objednavatele prokazovat těžko.

Může se jednat o veřejný projev sympatií k hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka. Za což si může pachatel za mřížemi odsedět až tři roky.