Hala v Oseku? Velkolepý projekt je zatím jen na papíře

Vítězství Martiny Sáblíkové na olympiádě opět podnítilo debatu o rychlobruslařském oválu.

Martina Sáblíková se na olympiádě ve Vancouveru zapsala do historie. Nyní se o něco podobného pokoušejí ve Velkém Oseku. V obci u Kolína by mohla vyrůst hala pro rychlobruslení. V Česku by byla vůbec první.

„Reálně to vidím tak, že by se mohlo začít stavět příští rok,“ řekl týdeníku Sedmička starosta Velkého Oseka Jiří Otta. Ten je zároveň předsedou společnosti Velkoosecká sportovní, která stavbu rychlobruslařské haly prosazuje.

Ambiciózní projekt je na papíře už od roku 2007 a pomalu zapadá prachem. Změní situaci čerstvé úspěchy rychlobruslařky Sáblíkové? „To nedokážu odhadnout. Sháníme někoho, kdo to zaplatí, s penězi od státu moc nepočítáme. Vše je zatím ve fázi jednání,“ uvedl Otta.

Stavba by přišla přibližně na jednu a půl miliardy korun, její provoz by ročně stál další miliony. Právě hledání investora je klíčovou záležitostí.

„Pokud by se našel někdo, kdo by do toho dal peníze, mohla by hala prosperovat. Ve světě jich je mnoho a nezdá se, že by krachovaly,“ řekl týdeníku Sedmička ekonom Miroslav Ševčík z Liberálního institutu. Na mysli má haly například v Nizozemsku, kde je rychlobruslení národním sportem.

Tím však v Česku zatím zdaleka není. „Neznám údaje o projektu, jde jen o můj odhad. Pokud se stavba zaplatí z úvěrů, bude těžké zvládnout financovat provoz a ještě splácet úvěry i s úroky,“ uvedl Ševčík.

Kritici projektu tvrdí, že se nevyplatí stavět tak drahou věc pro jednu sportovkyni. Byť ve svém oboru nejlepší na světě. „Ale to vůbec není hala pro Sáblíkovou, ta se bez ní nějak obejde. Jde nám o spousty dalších lidí, kteří by v ní mohli bruslit,“ říká starosta Otta. „Když díky ní bude sportovat sto dětí, vyplatí se to. Sport je nejlepší prevence před drogami a alkoholem,“ tvrdí Otta.
RYCHLOBRUSLAŘSKÁ HALA V OSEKU

co by v hale mělo být: dráha pro rychlobruslení, dvě hokejová hřiště, betonový ovál pro in-line bruslení

náklady: z původních 0,5 miliardy korun jsou nyní 1,5 miliardy

kdo to zaplatí: ?, investor by měl být odtajněn letos v dubnu

termín zahájení stavby: 2011

termín dokončení stavby: 2012–2013