Hanták v Karviné buduje silný tým

Karvinský trenér Jozef Hanták pracuje koncepčně a věří, že tým uhraje finále.

Házenkáři Baníku Karviná jsou v dosavadním průběhu extraligy za očekáváním. Slovenský trenér Jozef Hanták to dobře ví. Ovšem do klubu přišel s vizí, vybudovat perspektivní tým. Nicméně věří, že v play-off karvinští dokážou dojít minimálně do finále.

Jak jste spokojen s dosavadním umístěním?
Je to asi zklamání pro příznivce házené a hlavně pro naše fanoušky, kteří jsou zvyklí po tolika letech, kdy Karviná dominovala, na lepší výsledky. Do Karviné jsem ale přišel s tím, že budeme budovat mužstvo, které by mělo mít svůj vrchol tak za tři roky. Tým má věkový průměr přes dvaadvacet let a to je nejmladší mančaft v extralize. Z tohoto pohledu nejsem z našich výkonů až tak zklamaný. Navíc liga ještě neskončila.

Říkáte, že kádr budujete tak, aby měl svůj vrchol za tři roky. Vy ale máte smlouvu na jeden rok.
Smlouvy jsou otázkou dohody. Nikde není psáno, že musím i tenhle rok jako trenér dokončit a naopak v Karviné můžu zůstat i delší dobu. Teorie je jedna věc, praxe zase druhá.

Zmínil jste fanoušky, o kterých víte, že nejsou zatím spokojeni. Jak vnímáte při hře různé pokřiky na tým a vaši osobu?
V Karviné je hodně inteligentních lidí, kteří házené rozumí a chápou, že ne pokaždé bude jejich tým hrát na špici. A na druhé straně je tady hrstka křiklounů, kteří nedokázali nic udělat pro karvinskou házenou a jsou schopni akorát křičet a snažit se deptat hráče na palubovce.

Osobně při hře vypadáte klidný a nad věcí i za stavu, kdy se příliš nedaří. Je to tak?
Okolo házené se pohybuji třicet pět let a mám něco za sebou. Stává se, že i mě občas něco vykolejí, ale já jsem na střídačce hlavně proto, abych ty mladé kluky něco naučil. A nejsem kouzelník, který by dokázal za půl roku zázraky. Přišel jsem pracovat dlouhodobě a jestli to někdo nechápe, má smůlu.

V jednom článku jste uvedl, že před vaším příchodem byli hráči kondičně zanedbáni. Může i tohle hrát nějakou roli? Za tím, co jsem řekl, si stojím. To není výmysl. A proto jsme se museli na kondici zaměřit. Výsledkem bylo, že na konci letní přípravy jsme měli nejlepší fyzické testy z celé extraligy. O co víc jsme se věnovali kondici, o to míň jsme se připravovali po herní stránce. Proto jsem rozhodnut, že pokud tady zůstanu i další rok, rozdám po posledním utkání sezony hráčům individuální plány, které budou muset plnit. Kdo potom po dovolené přijde v zanedbaném stavu, bude mít možnost další opravy. Hráči si musí uvědomit, že jsou profesionálové a v klubu musí stále odvádět nějakou práci, za kterou jsou placeni.

Na co jste se zaměřili teď v zimní pauze?
Spojili jsme trochu kondici s herní praxí. Chtěli jsme do sebe vstřebat agresivnější obranu. Abychom soupeře donutili udělat chybu a nečekali sami, až nějakou udělá. Zkoušeli jsme i různé varianty, jak by obrana mohla hrát spolu v zápasech.

V té pauze vám chyběl Ondřej Zdráhala, kterého jste zkritizoval, že jste od něj čekal více. S čím konkrétně jste nebyl spokojen?
Ondra k nám přišel s tím, že by se chtěl s námi připravovat. Pokud přijde nějaká nabídka, okamžitě odejde. Pro mě to znamenalo, že je hráč, na kterém jsem nemohl a ani nemůžu stavět naši koncepci. Nevím, kdy odejde. Další věc je, že Zdráhala měl určité zdravotní problémy a ani zmiňovaná kondice nebyla ideální. A podle mě hráč, který absolvoval německou Bundesligu, by měl být tahounem týmu a nejen průměrným hráčem. Neřekl bych, že mě Ondra zklamal. On jen nenaplnil moje očekávání. Na pozici střední spojky by měl mít zodpovědnost vůči týmu. Nesmí hrát na sebe, ale pro kolektiv. To mu zatím chybí.

A co další posily. S těmi jste spokojen?
Ivanov je velmi dobrý hráč na pozici pivota a společně s Požárkem máme nejlepší dvojici pivotů v extralize. Bohužel měl také zdravotní problémy a některé zápasy hrál se sebezapřením. Poláci Lyžwa a Bałwas jsou hráči, které podle mě Karviná koupila dobře a je to investice do budoucnosti. No a můj syn Jozef měl také zdravotní problémy, ze kterých se dostal, ale jeho hra také není taková, jakou bych si představoval. Znám ho a moc dobře vím, že má na víc.

Manažer Pelech označil za největšího favorita soutěže Zubří. Souhlasíte?
Liga je letos nesmírně vyrovnaná. O titul může hrát až pět týmů. Ale favorité jsou jasní. Zubří, Dukla, Plzeň a my.

Jaký je tedy cíl pro letošní sezonu?
Neklademe si ty nejvyšší cíle. Chtěl bych se svým mančaftem dojít do finále.