Havaj má za sebou, čeká ho „svět“

Je mu osmatřicet let, ale na závěr kariéry nejlepší český závodník v dlouhém triatlonu Petr Vabroušek nemyslí.

Na prestižním závodě na Havaji startoval potřinácté v řadě a skončil v něm třicátý. Pro nejlepšího českého závodníka v dlouhém triatlonu Petra Vabrouška to je jeho čtvrtý nejlepší výsledek na tamní trati. „Jsem spokojený, i když pro mě Havaj není absolutním vrcholem. Nejsem silný plavec a tam je třeba být od začátku v kontaktu s velkou čelní skupinou,“ uvedl osmatřicetiletý triatlonista ze Zlína.
Poprvé se na Havaj podíval v roce 1999, kdy závod nedokončil. Od té doby pokaždé doběhl do cíle. Nejlépe skončil před devíti lety devatenáctý.
„Ironman na Havaji je z hlediska zájmu médií, sponzorů, fanoušků a atmosféry absolutní top závod. Něco jako Tour de France pro cyklistu, i když mi svými podmínkami vůbec nevyhovuje,“ tvrdí Vabroušek, který v září vyhrál závod Světové série Ironman v Londýně.
Kromě toho letos neprohrál v Českém poháru a při domácím šampionátu nenašel od začátku své profesionální kariéry přemožitele.
„Vyzyvatelů už bylo dost, ale zatím stále čekám na toho, kdo přeruší mou stoprocentní bilanci,“ usmál se český reprezentant. V této sezoně měl už jednou namále. Při závodě v Piešťanech musel dotahovat ztrátu a slovenskou jedničku Karola Džalaje předběhl až pár kilometrů před cílem. „Diváci už žili tím, že mě tentokrát konečně porazí.
Ale i přes malé zabloudění v prvním kole běhu jsem to ještě stihl,“ vzpomíná Vabroušek.

Končit ještě nechce

Od protivníků nepociťuje zlobu, že je dosud ani jednou nenechal vyhrát. „Ono to asi někdy přijde, ale nechci tomu pomáhat. Soupeři si asi zvykli, že doma vyhrávám. Ale se všemi mám velmi dobré vztahy. S většinou z nich cestuji na závody do zahraničí a pomáhám jim tam zorientovat se. Když už mě neporážejí, tak aspoň mohou čerpat z mých zkušeností,“ říká česká ironmanská jednička.
Vabroušek před měsícem oslavil osmatřicáté narozeniny, ovšem do závodnického důchodu se nechystá. I díky poctivé přípravě se udržuje v potřebné kondici a stále se může měřit s nejlepšími. Na letošním evropském šampionátu ve Finsku skončil čtvrtý. Jeho maximem na mistrovství Evropy je stříbro z roku 1999. „Je těžké říct, jak dlouho budu ještě závodit na vrcholné úrovni. Když jsem začal ročně jezdit deset až čtrnáct Ironmanů a dalších dvacet na polovičních tratích, tak mnozí lidé říkali, že to vydržím rok. Po letech tyto hlasy ustaly,“ říká zkušený triatlonista a nabízí recept na sportovní dlouhověkost. „Tím, že dávám velký důraz na osobní život a stavím ho výš než ten profesní, tak si udržuji psychickou rovnováhu. Když vidím soupeře, jak se nedovedou bavit o ničem jiném než o tréninku a závodech a žijí tím od rána do večera, tak si myslím, že to asi není správná cesta,“ míní absolvent dvou vysokých škol.

V Las Vegas drží rekord

Vabroušek se původně věnoval veslování, ale když jednou zkusil triatlon, učaroval mu natolik, že u něj zůstal. Posledních patnáct let se mu věnuje profesionálně.
„Až mě bude porážet moc lidí a na špičce se neudržím, tak budu dělat něco jiného. Ale zatím mě to baví a dostatečně živí, tak si ještě pár let na závodech představit dovedu,“ říká Vabroušek.
Na triatlonu se mu líbí pestrost. „Jako veslař jsem byl vázaný na určitou loděnici a posádku, což teď odpadá. Jezdíme s rodinou na dovolené po celém světě a kdekoliv mohu trénovat. Člověk má absolutní svobodu, kde bude. To je jedna z nejkrásnějších věcí na triatlonu,“ tvrdí Vabroušek. Železného muže ze Zlína čeká v tomto roce ještě jeden důležitý závod. Začátkem listopadu odletí do Las Vegas na mistrovství světa v dlouhém triatlonu. Závodníci musejí zvládnout čtyřkilometrový plavecký úsek, 120 kilometrů na kole a závěrečný běh o délce 30 kilometrů, což je méně než při závodech série Ironman.
„Na tamních kopcovitých tratích jsem v roce 2007 vyhrál, držím tam rekord, takže by mi to mělo vyhovovat, i když bych uvítal delší variantu. Přece jen to bude rychlejší závod. Budu se snažit prodat svou formu na maximum, ale konkrétní cíl si nekladu. Super bomba by byla, kdybych se dostal do první desítky,“ přeje si Vabroušek.

Petr Vabroušek

Profesionální triatlonista na dlouhých tratích
Narodil se 27. září 1973
První úspěch: v roce 2000 vyhrál Ironmana v Jihoafrické republice
Oblíbená trať: 3,9 km plavání v teplém moři, 180 km kopcovitého terénu na kole podél mořských útesů a 42,2 km běhu po lesních pěšinách
Záliby: rodina, cestování, jazyky, dobré jídlo