Hejduk v USA, Ústí v extralize

Hejduk v dresu Lvů? Spíše ne. Asi zůstane v Americe, prorokuje otec olympijského vítěze.

Vyhrál olympiádu i Stanley Cup, byl nejlepším střelcem nejslavnější hokejové soutěžesvěta. A letos dosáhl ústecký rodák Milan Hejduk další pocty: stal se kapitánem slavného klubu NHL Colorado Avelanche, jehož dres obléká od roku 1998.

„Milan letos nemá bůhvíjaké osobní statistiky, ale Colorado pod jeho vedením nasbíralo dost bodů na to, jaký má letos tým. Až na hranici jejich možností. Pohybují se na hraně play-off, postup by pro ně byl úspěch,“ říká Milan Hejduk starší, otec olympijského vítěze z Nagana. Právě tento synův triumf staví otec nad všechny ostatní.

„Něco takového se určitě dlouho nebude opakovat. A pak samozřejmě Stanley Cup a trofej pro nejlepšího střelce NHL. To už možná nikdo z Čechů nedokáže,“ prorokuje.

V posledních letech Hejduka trápilo operované koleno, letos zatím drží. „Už to lepší nebude, ale letos je to slušné. Zdravotní pauzu Milan zatím neměl a dostává i docela velkou minutáž. Naučil se už takové to paskvil bruslení, aby koleno pošetřil,“ vysvětluje Hejduk starší.

Letos šestatřicetiletý hráč podle otce v Coloradu už dohraje svou skvostnou kariéru. „Říkal mi, že by ještě nějakou sezonu odehrál, kdyby měli zájem. Mohl odejít loni pryč, dost klubů ho nahánělo, přesto zůstal. Je tam dobré klima, oba jeho synové už tam taky hrají hokej,“ říká otec hokejisty. Není tak příliš pravděpodobné, že by Hejduk na sklonku kariéry oblékl ústecký dres podobně jako jeho kamarád a naganský hrdina Jan Čaloun. „Nevěřím tomu. Mluví o tom, že zůstane v Americe. Nikdy neříkej nikdy, ale staví tam barák a vedle má malý stadion, takže bych spíš řekl, že se tam usadí,“ předpokládá Hejduk starší.

Milan Hejduk fandí Ústí

Sám chodí na každý zápas Ústeckých Lvů, kteří znovu usilují o postup do extraligy. „Máme dobrý tým. Mezi námi a Chomutovem se asi rozhodne, kdo půjde do baráže. Ale ta je nesmírně těžká a zvýhodňuje extraligistu. Vždyť se podívejte, jak dlouho už přes baráž nikdo nepřešel. Vítěz přímo a poslední sestup, to by bylo spravedlivé. A nebo aspoň široká baráž,“ navrhuje.

Úvahy o uzavření extraligy Hejduka rozčilují. „Jak tohle mohlo napadnout někoho s normálním mozkem? Byla by to naprostá katastrofa a likvidace celého hokeje. A zdůvodňovat to tím, že nemůžou sehnat peníze. Ty by nebyly stejnak, protože kdo by na hokej pak chodil. Pět bohatých klubů by hrálo o titul a všichni ostatní o nic. Snad to neprojde,“ věří Hejduk.

Ústeckému hokeji by tak zůstala naděje na návrat do elitní české soutěže. „Budu držet palce, aby to dobře dopadlo a postoupili jsme,“ věří Hejduk starší.