Hejtman: Bude zase pršet

Pracovníci Povodí Moravy kontrolují hráze, hasiči stále odčerpávají vodu ze zatopených sklepů, v terénu jsou desítky policistů. A večer má začít znovu pršet.

Dvě zprávy přinesl jihomoravský hejtman Michal Hašek po čtvrtečním mimořádném jednání krizového povodňového štábu. Jedna byla dobrá, ta druhá nezněla moc optimisticky.

„Dobrá zpráva je, že letošní povodně nemají zatím extrémní vývoj. Špatná zpráva ale zní, že bude zase pršet,“ prohlásil Hašek.

Povodně, které komplikují život obyvatelům jižní Moravy už desátý den, zaměstnávají prakticky celý integrovaný záchranný systém. V terénu je čtyř sta hasičů a desítky policistů.

Slavkov bojuje s vodou. Opakovaně

Přestože silný déšť na jihu Moravy ve středu navečer ustal, voda stále ohrožuje životy lidí. Zatím nejhorší situace panuje ve Slavkově u Brna. Velká voda tam za poslední týden přitekla třikrát.

Profesionální a dobrovolní hasiči jsou na pokraji sil. Hejtman proto zvažuje, zda jim nepomůže armáda.

„Vojáci jsou záložní varianta. Zatím jsem se kvůli pomoci neobrátil ani na předsedu vlády ani na ministra obrany,“ uvedl Hašek.

Hejtmanovi se zatím jeví jako nejpravděpodobnější varianta, že požádá o pomoc vojenskou jednotku z Bučovic., která by vystřídala hasiče.

„Ti se ve Slavkově vypořádávají s následky povodní již více než týden a je to na nich už vidět,“ řekl hejtman.

Stavění hrází a sledování řeky

Hasiči museli ve čtvrtek ráno vyjíždět patnáctkrát. „Největším zásahem bylo stavění protipovodňové hráze ve Vojkovicích na Brněnsku. Hradbou z pytlů z písku hasiči obec bránili před rozlitím vody z mlýnského náhonu, který je slepým ramenem řeky Svratky,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Na stavbě 180 metrů dlouhé hráze ochraně hráze se od půlnoci do brzkých ranních hodin ve Vojkovicích vystřídaly desítky hasičů. Ti naplnili a položili na šest stovek pytlů s pískem.

Hasiči také sledují stav stoupající Svratky v okolí Židlochovic. Řeka se podle plánu rozlila do Knížecího lesa. V Nosislavi řeka zatopila místní čističku odpadních vod a zahrady domů.

„Protože voda zatím přitéká a nelze nasadit čerpadla, hasiči situaci monitorují. V Měníně na břehu řeky Litavy také kontrolují stav a případné průsaky provizorní hráze z desítek pytlů s pískem,“ doplnil Haid.