Herci a diváci sezonu 2011 zmeškají

Kladenský divadelní soubor se promění v zájezdovou scénu. Přesto, že na té domovské mohl zůstat. Plánovaná rekonstrukce zatím nezačne.

Malé kladenské dionýsie budou v pátek 25. června posledním představením Městského divadla Kladno. Od nové sezony bude soubor kočovat po Česku. Důvodem je rekonstrukce scény, která měla začít o prázdninách. Nečekaně se však odkládá na neurčito.

Divadlo už má ale nasmlouvaná představení, například na Nové scéně Národního divadla v Praze.
„Město nám slíbilo začít s opravou v dostatečném předstihu, abychom mohli v roce 2011 začít sezonu tak, jak je zvykem, v polovině září,“ řekla v dubnu ředitelka divadla Blanka Bendlová.

Město však nyní musí plány pozměnit. „Kladno podalo žádost o schválení projektu na krajský úřad příliš pozdě. Práce v divadle kvůli tomu v létě patrně vůbec nezačnou,“ řekl náměstek středočeského hejtmana Marcel Hrabě.

Magistrát proto nemůže uzavřít výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce. „Hned poté, co kraj opravu odsouhlasí, soutěž vyhlásíme,“ uvedl mluvčí města Vilém Frček.

Informace o ní musí viset na nástěnce města i jeho webu zhruba dva měsíce.

„Pro mě jsou to nové zprávy. Divadlo tak bude na začátku příští sezony zavřené zbytečně. Mrzí mě to. Obávám se, že příští rok nestihneme zahájení řádné divadelní sezony,“ řekla Bendlová s tím, že startovat měli slavnostní premiérou v polovině září 2011.

„Snad se městu podaří termín dodržet. Jsem ale spíše pesimista. Podle mého odhadu opravy začnou koncem října,“ uvedl Hrabě.

Autorem projektu je architekt David Vávra. Budovu chce oživit a udělat ji pro diváky přitažlivější. Vzniknou nové scény, kavárna, výtah pro divadelní kulisy. Rekonstrukce má stát 174 milionů korun. Evropské dotace pokryjí 164 milionů.