Hokejisté se připravují na novou sezonu

Po pěti letech se do víceúčelové sportovní haly ve Frýdku-Místku vrací druhá hokejová liga.

Na jaře si frýdecko-místečtí hokejisté v barážových kláních zajistili pro nadcházející sezonu účast ve druhé hokejové lize. Hráči chtějí předvádět atraktivní hokej a svými výkony přivézt na zápasy do víceúčelové sportovní haly co nejvíce diváků. Frýdecko-místečtí se na nový ročník začali připravovat začátkem května. „Scházeli jsme se čtyřikrát týdně v areálu víceúčelové sportovní haly. Tréninky jsme si zpestřovali hokejbalem, in-line hokejem. Nemohla chybět ani posilovna, která je tady poměrně dobře vybavena. Kluci polykali nepříjemné dávky v podobě posilovacích cvičení. Všeobecná síla je potřebná, aby tělo potom mohlo přebírat speciální cvičení,“ popisuje nejnáročnější období hlavní trenér Tomáš Špaček. Za prvními tréninky na ledě museli hokejisté vyrazit do Ostravy. „Na ledě jsme začali trénovat od 3. srpna ve Vítkovicích. Měli jsme domluvených pět tréninků po hodině a půl. Od pondělí už trénujeme tady ve Frýdku,“ pokračuje Špaček.

Pohyby v kádru

Odchody hráčů zatím nejsou vyjasněné. Někteří totiž nezačali letní přípravu, protože jsou ještě zranění, jiní zase měnili zaměstnání. „ S hráči, kteří nebudou výkonostně stačit nebo tady nebudou chtít působit z jakýchkoli osobních důvodů, ukončíme spolupráci. V nejbližších dnech by se měly vyřešit všechny otazníky. To už budeme vědět, s kým můžeme počítat a s kým ne,“ komentuje situaci Špaček. Mužstvo by měli posílit borci, kteří se zatím snaží prosadit jinde. „Vytipovaní hráči se snaží dostat do kádru ve svých mateřských klubech. V případě, že se jim to nepodaří, začnou se zapojovat do přípravy s námi a budou už nastupovat v přípravných zápasech. Kolem 20. srpna bychom chtěli definitivně vyřešit okolnosti kolem případných posil,“ přibližuje Špaček. Vedení však nechce kádr pouze doplnit, ale opravdu posílit. „Některé hráče vytipované máme, ale zatím nechci být konkrétní. Jedná se ale o hokejisty, kteří usilují o místo v sestavě prvoligových celků. Jejich jména zveřejníme, až s nimi uzavřeme smlouvy a domluvíme se s jejich dosavadními kluby. Každopádně už v přípravných zápasech se divákům ve frýdecko-místeckém dresu představí,“ doplňuje hlavního kouče manažer klubu Martin Kurajský a dodává „Chceme postavit mužstvo okolo hráčů, kteří se zasloužili o postup do druhé ligy. Musíme vytvořit partu, která potáhne za jeden provaz a bude předvádět výkony, jakými se prezentovala loni. Tady touto cestou chceme jít a do družstva začleňovat co nejvíce frýdeckých odchovanců, aby diváci na ledě viděli hráče, které znají.“

Chceme přitáhnout diváky

Rozdíl mezi krajským přeborem a druhou ligou je ohromný. Druhá liga je o hodně kvalitnější soutěž. „Budeme muset zkvalitnit tréninky. Kluci ztratí svoje osobní volno. Dá se říct, že už se jedná o poloprofesionální soutěž. Kluby ze špice tabulky by se mohly měřit s prvoligovými celky. Řekl bych, že je to skok o jeden a půl soutěže. Některé zápasy budou strašně náročné. Člověk musí být psychicky odolnější a vitálnější, aby to všechno ustál,“ míní Špaček. Hokejisté však novou soutěž považují za velkou výzvu a chtějí fanouškům dokázat, že druhá liga do Frýdku-Místku patří. „Můj cíl je přitáhnout do haly co nejvíce lidí. To bude odraz, jestli máme dobré nebo špatné mužstvo. Nejde mi o umístění, ale o to, aby na našich zápasech byla dobrá atmosféra. To bude výsledek našeho snažení,“ uvedl své záměry Špaček. Frýdecko-místečtí věří, že se jim podaří navázat na vrchol loňské sezony a že nadcházející ročník budou moct po jeho konci hodnotit jako úspěšný.