Hokejoví junioři jsou v těžké situaci

Možná vážnější hrozbou než špatné výsledky áčka je pro kladenský hokej postavení juniorů v extralize.

Svěřence trenérů Petra Tatíčka a Václava Blažka čeká v další fázi soutěže boj o záchranu. Nový systém juniorské extraligy je krutý. Zvýhodňuje slabší moravské celky, které hrají ve skupině společně s Pardubicemi.
Kladno teď čekají v další fázi soutěže zápasy o udržení ve skupině s dalšími čtyřmi soupeři. V ní se počítají pouze výsledky ze vzájemných zápasů. Výhry nad silnějšími z první části sezony jsou k ničemu.

Hraje se o všechno

„Nejvíc na to doplatilo Ústí nad Labem. My jdeme do další části s jedenácti body,“ říká trenér Tatíček, který převzal mužstvo před měsícem od Jiřího Kopeckého. Kladno obsadilo poslední místo v tabulce a teď ho čeká deset zápasů s dalšími čtyřmi nejhoršími v tabulce, pět doma, pět venku. „Chomutov a České Budějovice jdou do boje s patnácti body, Liberec s deseti a Ústí s devíti,“ doplňuje Tatíček. Pak se přidá i pět moravských soupeřů a znovu se bude hrát systémem každý s každým dvakrát.
„Pořád se hraje o všechno, sestupový klíč je tvrdý. Přímo spadnou tři poslední týmy, další tři jdou do baráže, kde se k nim přidá vítěz první ligy. V baráži se bude hrát jen o dvě extraligová místa,“ řekl Tatíček.
Kladno nebylo na něco takového zvyklé. Vždycky hrálo v mládežnických soutěžích o nejvyšší příčky. Jenže už loňská sezona ukázala na problémy, které se v juniorské kategorii kupily dlouhodobě. A teď i kvůli systému soutěže vyplavaly ještě víc na povrch.

Peníze v hlavní roli

„Už si nevystačíme s vlastními odchovanci. Musíme i v juniorech a dorostu kádry doplňovat hráči odjinud. A na to tady v Kladně nejsme zvyklí. V juniorech je teď kádr úzký, měli jsme ho víc doplnit,“ řekl Tatíček.
Ti nejlepší hráči navíc z Kladna stále odcházejí. A mnozí ještě dřív, než zasáhnou do juniorské soutěže. Letos v létě to byli třeba dorostenečtí reprezentanti Strnad a Sekáč. Oba zamířili do zámoří, ale jsou hráči, kteří z Kladna odcházejí do jiných českých klubů.
„Když zaspíme a nedáme osmnáctiletému klukovi smlouvu, okamžitě ho koupí bohatší kluby. Třeba Mužík teď hraje v Chomutově a Havlíček v Ústí. S nimi bychom žádné problémy neměli. Už i v mládežnické kategorii se vše točí kolem peněz, a to není dobře,“ popisuje Tatíček.
Řešení by bývalý výborný kladenský obránce Tatíček měl. „Jednoznačně by prospělo uzavření soutěže. Vlak ujíždí celému českému hokeji a třeba v Kladně šla úroveň juniorů za dva roky rapidně dolů. Hlavně proto, že nemáme možnost na hráče tlačit. Jde o výsledky, a tak si nemůžeme dovolit některé hráče nepostavit, i když nehrají dobře. A oni to dobře vědí,“ říká Tatíček. Podobný názor není v českém hokeji zdaleka ojedinělý.