Hornická desítka už tuto sobotu

V sobotu 7. listopadu se uskuteční již čtyřiadvacátý ročník běžeckého závodu na deset kilometrů.

Pojem Hornická desítka zná ve Frýdku-Místku téměř každý. Tento závod se stal tradicí a neodmyslitelně k městu patří. Každý rok se jej účastní mnoho rekreačních běžců. Na start se však vždycky postaví také borci, kteří patří k nejlepším v republice.
„Kdysi se závod běhal mezi doly v Paskově a Staříči. Odtud název Hornická desítka. Startovalo se buď v Paskově, nebo ve Staříči. U šachty bývala vždycky obrátka. Po uzavření Dolu Paskov se závod sedm roků nekonal vůbec. Nakonec jsme se však rozhodli běh obnovit. Nyní se každoročně koná ve Frýdku-Místku,“ vysvětluje hlavní organizátor Josef Nejezchleba.

Zaběhat si může každý

Hornická desítka je určená především pro rekreační běžce. Organizátoři však myslí také na ty, kteří sportují jen výjimečně, případně vůbec. „Dříve to byl takzvaný Běh osobností. Dnes mu říkáme Kondiční běh. Startuje sice s hlavním závodem, ale je pouze na jedno kolo, které měří tři tisíce tři sta třiatřicet metrů. Loni se jej zúčastnilo asi čtyři sta padesát lidí,“ líčí Nejezchleba. Kdo si netroufá ani na takový okruh, může se zúčastnit Běhu pro zdraví. „To je kilometr pro babičky, dědečky, nebo dokonce maminky s kočárky a malé děti. Bývá na něm účast tři sta padesát až čtyři sta lidí,“ popisuje Nejezchleba. Každý rok si však přijdou zaběhat i děti, které tak začínají koketovat s atletikou. „Jejich zájem nás pochopitelně těší. Každým rokem jejich počet narůstá. Loni jich bylo kolem šesti set. I předloni, kdy nám nevyšlo počasí, přišlo přes čtyři sta padesát dětí. Neodradil je ani déšť, sníh a velice chladné počasí,“ uznale pokyvuje hlavou Nejezchleba.

Letos trička se jmény

Na letošní ročník si organizátoři připravili novinku, která by měla na start přitáhnout ještě více účastníků. „Lidé, kteří se zavčas přihlásí, dostanou na památku tričko se startovním číslem a svým jménem. I takto chceme lidi trochu více namotivovat. Pro reprezentanty to neplatí, ale ostatním to určitě udělá radost,“ upozorňuje Nejezchleba. Dalším zpestřením bývá každý rok účast atletů, kteří patří k nejlepším ve své zemi. „I když je závod určený především pro rekreační běžce, pravidelně se jej účastní reprezentanti, mistři republiky a mnozí další. Například loni obsadili první dvě místa dva Ukrajinci. Jezdí sem však také Poláci. Loni byl nejlepším Čechem Peter Mikulenka, který doběhl třetí. Pro rekreační běžce je to čest zaběhnout si s takovými osobnostmi,“ uvádí Nejezchleba.
Běhu se však každý rok účastní také spousta žen. „Hornická desítka je vyloženě moje srdeční záležitost. Chodím si ji zaběhat každý rok, pokud jsem zrovna doma a ne někde na soustředění nebo závodech,“ prozrazuje chodkyně Zuzana Schindlerová.