Horolezci chtějí dobýt Kavkaz

Chomutovský horolezecký klub pokořil už spoustu významných vrcholů. Na další se chystá.

Chomutov / Od skalního lezení v Labských pískovcích až po výšlapy na himálajské osmitisícovky. Členové Horoklubu Chomutov jsou k vidění všude.

Velmi zajímavou expedici chystá na půlku července Pavel Bohuněk, jeden z nejzkušenějších horolezců klubu. V té době na měsíc zmizí ještě s jedním lezcem na Kavkazu. V plánu má pobývat v údolí Bezengi, odkud by se přes Bezengijskou stěnu rád pokusil o výstup na některý z pětitisícových vrcholů, jako Schara nebo Džangi tau. „Na Kavkazu mě láká větší odlehlost a divokost, než je tomu v čím dál více komerčních Alpách,“ vypráví Bohuněk.

Jediný na osmitisícovce

Roku 1960 byl založen Horolezecký oddíl při TJ Doly Jana Švermy Jirkov. Pod křídly TJ Klínovec se klub ocitl 1. ledna 1985. O deset let později vznikla dnešní podoba sdružení, Horoklub Chomutov.
„Jsme v zastřešení horolezeckého svazu a Mezinárodního svazu horolezeckých asociací. V současné době máme šestaosmdesát členů,“ upřesňuje předseda klubu Leoš Dvořáček, který má za sebou řadu významných výstupů v Alpách a na Kavkazu.

Jediným členem oddílu, jenž stanul na osmitisícovce, je František Kolář. V roce 2006 vylezl v Himálajích na Manaslu. „Byl to samozřejmě nádherný pocit zdolat takový kopec, ale blaho mě zalije i po výstupu na dvoutisícovku. Všechno potěší,“ usmívá se horolezec Kolář.

Před expedicí na Kavkaz musel Pavel Bohuněk zařídit spoustu věcí. V první řadě šlo o víza, povolení do pohraniční zóny a řady dalších povolení. Na výstup se připravoval i fyzicky. „Hlavně běhám. Ještě předtím podnikneme výstup v Alpách,“ popisuje Bohuněk.

V současné době se Horoklub Chomutov také soustředí na výcvik mládeže. „Uskutečňuje se ve dvou kroužcích v Kadani a v Chomutově na našich umělých stěnách. O víkendech s nimi jezdíme do skal a v létě a na podzim pro ně pořádáme soustředění v Itálii,“ říká člen klubu Jiří Šťastný. Oddíl uspořádal také dvě výstavy fotografií, aby lidem ukázal krásu vrcholků. V roce 1999 vydal knihu Lezecký průvodce severozápadních Čech. Po rychlém rozebrání musel klub připravit druhé, doplněné vydání.