Hospodští

*

Před sto lety se hradecké restaurace a hotely jmenovaly často po svém majiteli. Hotel Horák, hospody U Petrusů nebo U Kalluperů. Dnes už je to spíš výjimka. Škoda. Takové podniky jsou mi sympatické. Předpokládám, že člověk, který po sobě pojmenuje hospodu, chce dělat práci poctivě. Pokud by naléval pod míru, hned by hospodského znali i jménem. Dnes je to jinak. Podniky mají líbivé názvy, ale majitele z nich nezjistíte. Natož je potkat na place. Častěji se setkáte s otráveným personálem. A před sto lety? Pokud chtěl hospodský, aby se mu hosté vraceli, musel se k nim podle toho chovat. Platí to i dnes. Jen majitelé se střídají a univerzální názvy zůstávají. A kdo se pak má vyznat v tom, jestli hospodu U Vola má zrovna Novák nebo Dvořák?