Hrad Lukov chtějí křísit i bitvou

Spolek přátel hradu Lukova a lukovská radnice mají se zříceninou velké plány.

Středověký hrad Lukov by se už příští rok mohl objevovat na předních místech v turistických knížkách. Milovníky historie bude lákat několika novinkami. Ve sklepení třeba vznikne bojová scéna inspirovaná Maroldovým panoramatem Bitvy u Lipan.

„Scéna bude znázorňovat dobývání hradu uherskými vojsky Matyáše Korvína. Bude tam i lapidárium s archeologickými nálezy, které se na hradě objevily,“ uvedl místostarosta Lukova Jiří Holík. Před mostem, přes hluboký hradní příkop navíc vznikne Dům Rudolfa Matouše. V budově pojmenované po lukovském učiteli, který už před desetiletími usiloval o záchranu zříceniny, bude učebna i zázemí pro návštěvníky a správce hradu.

Turisté si však ještě musí počkat. V tuto chvíli totiž na hradě chybí jak nezbytná elektřina, tak pitná voda. „Přípojku elektřiny už dělníci začali kopat. Zásobování vodou zase zajistí studna hluboká osmdesát metrů, na níž už se také pracuje,“ říká místostarosta Holík.

V letošní návštěvnické sezoně bude pokračovat oprava poničených částí hradu, příští rok se bude zpevňovat přístupová cesta a v dalších letech má na okraji obce vzniknout parkoviště. „Dosud se práce soustředily na hlavní hradní areál, jeho západní část je již zkolaudovaná. Na zajištění teď čeká rozlehlý dolní hrad, z něhož se zatím podařilo opravit jen věž Svatojánku. Podaří-li se nám získat peníze, bude do dvou až tří let hrad zachráněný celý,“ prohlásil Holík.

Hradu, vyhlášenému rytířskými souboji, koncerty i nočními prohlídkami, se snaží pomoci také lukovská základní škola. „Otevřeli jsme vzdělávací okruhy pro školáky, jeden z nich je dokonce v angličtině,“ uvedla ředitelka školy Jolana Vlková.