Hradec čekal na výhru 70 dní

Fotbalisté Hradce Králové dokázali zvítězit v Olomouci 2:0. O obě branky se postaral záložník Zelený. V podzimní derniéře přivítají Votroci Teplice.

Hodně dlouho čekali fotbalisté Hradce Králové na vítězství v první lize. Naposledy se z tříbodového zisku radovali 18. září, tehdy porazili na domácím hřišti Bohemians 1905. V dalších sedmi zápasech vydolovali Votroci jen čtyři body za remízy, třikrát prohráli.

Nyní, po sedmdesáti dnech, se mohou opět radovat z výhry. V Olomouci zvítězili 2:0 a před posledním zápasem podzimní části, ve kterém pod lízátky přivítají Teplice, si tak spravili chuť.

„Konečně jsme dokázali využít šance, což se nám v minulých zápasech nedařilo. Začali jsme dobře, pak jsme pustili Olomouc trochu do tlaku. Ve druhém poločase už jsme zase hráli to, co jsme chtěli. A přišly i góly,“ říká hradecký trenér Václav Kotal.

Rozjetý Zelený

O obě trefy se postaral teprve devatenáctiletý záložník Jaroslav Zelený. Nejprve uklidil do branky přesný pas Pavla Černého, o čtvrt hodiny později se od něj odrazil nepřesný odkop domácího kapitána Škerleho.

Víc než jeden gól vstřelili v sezoně jen Pavel Černý a Pavel Dvořák, nikdo z Hradeckých se ale nedokázal prosadit dvakrát v jediném zápase. „Konečně jsme našli střelce, vlastně prvního dvougólového. Byl to jeho zápas,“ pochvaluje si mladíkovu střeleckou produkci Kotal.

Hradec se vítězstvím přiblížil týmům ve středu tabulky, i když mu zatím stále patří dvanáctá příčka. Na sestupové příčky má devítibodový náskok. „Sezona se od začátku nevyvíjela podle představ, ale pokud se nám povede zvládnout poslední zápas, bude to nakonec dobré zakončení. Měli bychom víc bodů než po loňském podzimu,“ podotýká Kotal.

Hradec vítězstvím v Olomouci potvrdil dobrou formu v závěru podzimu. Votroci dokázali remizovat se silným Jabloncem i s pražskou Slavií, která po příchodu trenéra Straky začala pravidelně vyhrávat. „Myslím, že formu jsme měli už pár zápasů předtím. Ale předvedená hra byla lepší než výsledky. Nedokázali jsme dávat góly,“ ohlíží se za podzimní částí Kotal.

Porazit neporažené

Do závěru podzimu si Votroci vytyčili jasný cíl. „Řekli jsme si, že z posledních čtyř zápasů musíme získat sedm bodů,“ plánoval během minulé reprezentační přestávky jejich trenér.
Aby mu cíl vyšel, musejí jeho svěřenci porazit v závěrečném zápase podzimní části Gambrinus ligy Teplice. Ty se pod lízátky představí v neděli 4. prosince. Severočeši jsou rozjetí, už víc než měsíc neprohráli. Naposledy si doma poradili s Bohemians 1905, které porazili 2:0. „Teplice se zvedly, ale pro nás ten zápas bude hodně důležitý. Je to poslední utkání podzimu, navíc doma. Určitě budeme potřebovat podporu publika a věřím, že se mu odvděčíme dobrým výkonem,“ láká fanoušky do ochozů královéhradecký trenér.

Klub v posledních dnech řeší i kauzu Václava Pilaře. Ten se domluvil na angažmá v německém Wolfsburgu, ačkoli je až do konce sezony na hostování v Plzni, která může uplatnit opci na přestup. Pilař přitom patří Hradci.

„Nechali jsme to na něm, jak se rozhodne. Pokud se rozhodne pro Plzeň, vstoupí v platnost smlouva s Plzní. Pokud se rozhodne pro jiný klub, budeme jednat s jiným klubem,“ uvedl generální ředitel FC Hradec Králové Richard Jukl.