Investice do komerčních nemovitostí v Evropě stouply skoro o pětinu

Objem investic do nemovitostí pro komerční účely v Evropě se v posledním čtvrtletí roku 2011 překvapivě zvýšil o 17,7 procenta a dosáhl výše 37 miliardy eur (přes 900 miliard Kč). Celkový roční objem činil 126 miliard eur, tedy o osm procent více než v roce 2010. Investoři mají nadále velký zájem o klíčové trhy; zdaleka největší poptávka byla zaznamenána v Británii, Německu a ve Francii, kam směřovalo přes 60 procent těchto investic.

Sedm z deseti loňských nejrychleji rostoucích trhů se však nachází ve střední a východní Evropě: Bulharsko, Estonsko, Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Rusko a Chorvatsko; ze západních zemí se do první desítky dostaly jenom Švýcarsko, Dánsko a Francie.„Investoři v roce 2011 znovu nabyli ztracené důvěry. Některé části regionu střední a východní Evropy, jako je Česká republika, Slovensko a Polsko, se nyní považují za rovnocenné s klíčovými evropskými trhy, protože se pozoruhodně vyrovnaly s poklesem,“ říká James Chapman, vedoucí investičního týmu v Cushman & Wakefield Česká republika a Slovensko (C&W). Investoři si podle něj uvědomili, že zásadní síla těchto ekonomik má dobrý vliv na některé tradičně stabilnější západní země. „Ostatní země v regionu zaznamenaly úpravy cen, takže nyní nabízejí vynikající hodnotu,“ dodává Chapman.

Objem investic ve střední Evropě vzrostl o 116 % a tržní podíl ve výši 4,7 % byl nejvyšší v historii. Investoři totiž upravili své názory co se týká rizika na těchto trzích a současně začali hledat trhy, které mají růstový potenciál. „V České republice se významně zvýšily zahraniční investice, neboť k ní mezinárodní instituce opět získaly důvěru. Jejich podíl činil loni 76 procent z celkového objemu investic. Na českém trhu je tradičně vysoký podíl zahraničního kapitálu; jedinou výjimkou byl rok 2010. Očekáváme, že se tento podíl v průběhu následujících tří let stabilizuje přibližně na úrovni 60-70 % celkového objemu, jak budou mezinárodní skupiny konkurovat rostoucí domácí základně investorů,“ říká James Chapman.

S výhledem pro 2012 je C&W opatrný. „Je zřejmé, že míra nervozity je vysoká a že značná nejistota může srážet letošní objemy obchodování. S tím, jak na trh přichází nový kapitál a zvyšuje se motivace některých hráčů, kteří se zatím drželi zpět, očekáváme stabilní roční obrat okolo 123-128 miliard eur, a to i přes problémy na trhu úvěrů.“ předpovídáMichael Rhydderch, vedoucí evropského investičního oddělení společnosti C&W.