Íránec vyvíjí přístroj, jenž má odhalit srdeční nemoc ještě před symptomy

Allen Ali Mohammadi

Allen Ali Mohammadi Zdroj: EIT Awards

Allenovi Alimu Mohammadímu zemřela babička na infarkt během bratrancovy narozeninové oslavy. Tahle tragická událost přivedla Íránce studujícího ve Švédsku inovační energetiku k problému včasné diagnostiky srdečních onemocnění. Jeho projekt vyvíjející zařízení na sledování srdce získal ocenění největšího kontinentálního akcelerátoru Evropský institut inovací a technologií.

„Během svého studia jsem se naučil, že pokud je někde změna ve vzájemně propojených systémech, může se problém odhalit pomocí ostatních parametrů,“ vysvětluje Mohammadí. V současné fázi vyvíjí kapesní zařízení, které bude neinvazivním způsobem schopné sledovat čtyřicet klíčových parametrů.

Při vývoji softwaru Mohamadího tým využil demografická data, údaje z EKG a některá data z normálních krevních testů. Tak má být možné odhalit nemoc ještě před tím, než se projeví její symptomy. „Například ucpávaná aorta ovlivňuje ostatní parametry,“ řekl Mohammadí. Některé z nich jsou součástí tajemství, přístroj by měl ale například umět všechno, co umí EKG.

Cílová cena produktu má být mezi 150 až 200 eury. Na srdeční onemocnění zemře ročně na celém světě 17 milionů lidí, v Česku jsou zodpovědná za polovinu úmrtí.