Já na bráchu, brácha na mě

Je jen málo sportovních nadšenců, kteří neznají rodinný klan Mudrů.

V osobním životě obchodují s auty, ale jinak jsou bratři Mudrovi sportovci každým coulem. Nejstaršímu z bratrů Rudolfovi je už kulatých čtyřicet let. Zkušený hokejový harcovník, který si prošel Karlovými Vary anebo prvoligovou Kadaní, však ještě nepověsil brusle na hřebíček. „Po každé sezoně si říkám, že už na to kašlu, ale když přijde srpen, tak se už zase nemůžu dočkat, kdy půjdeme s kluky na led,“ říká Rudolf Mudra, kterému spoluhráči přezdívají Anděl. Rudolf, i když už co se týče hokejového věku, tak trochu přesluhující, obléká dres Realisticu Ostrov a ve volných víkendových dnech ještě nastupuje za rezervu Baníku Pila, se kterým kope fotbalovou III. třídu Karlovarska. Druhým do party je Roman. Ten nikdy k fotbalu ani k hokeji nepřirostl. „Za pukem a za míčem se honili vždycky bráchové. Mě to zase táhlo na hory. Ať běžky nebo sjezdovky, to bylo jedno, ale za kulatým nesmyslem jsem se nikdy nehonil,“ prohodil o šest let mladší Roman Mudra.
Benjamínkem rodiny je Jirka. V šestadvaceti letech brázdí led na zimních stadionech ve druhé lize. „Když jsem skončil v extralize juniorů, tak jsem se snažil prosadit v prvoligové Kadani. Tam mi to nevyšlo, a tak jsem šel do Sokolova. Tenkrát jsem si říkal, že to je jenom dočasně, a to dočasně už trvá šest let,“ pronesl Jirka Mudra s úsměvem. Co tyto tři kluky, kromě stejné krve spojuje? Každý dostal tuhle otázku a každý odpověděl. „U mě a u Jirky to je jasné. Oba jsme hokejisti. Navíc, než se začne hrát druhá liga, tak chodíme ještě oba hrát fotbal na Pile,“ reagoval nejstarší Ruda. Roman chvilku váhal. „Po sportovní stránce nic. Já se na kluky chodím jenom koukat a fandím jim. Mě s nimi nejvíce spojuje práce.“ A Jirka? „S Romanem práce a s Rudou hokej. Ale nikdy jsme si pořádně spolu nezahráli. Teda kromě fotbalu na Pile, kam mě Ruda přivedl. Jednak proto, že je o tolik let starší. Navíc, já jsem teď na nějakém hokejovém vrcholu, který on už má dávno za sebou,“ přidává se Jirka. Především mezi Jirkou a Rudou vládne veliká rivalita. „Když prohrajeme my, tak mi to dá pořádně sežrat. Navíc u nás ve firmě pracuje i Jenda Soukup, který je v Sokolově kapitánem, takže, když Baník prohraje, tak si to vyslechneme ze všech stran,“ říká nejmladší z bratrské trojice.
Roman se do kritiky hokejistů moc nepouští. „Akorát jim řeknu, že jsou to oba dřeváci,“ doplňuje s úsměvem. Pokud se bratří Mudrů někdo zeptá, kdy a kde si spolu zahráli hokej, tak ani jeden v paměti moc pátrat nemusí. „Každé léto jezdíme do Belgie na turnaj. Dáme dohromady partu kluků a jedeme. Tak snad jedině tam si spolu zahrajeme,“ vysvětluje a Ruda a přidává odpověď, zda bude i nějaký mistrák. „Tak my už Jirkovi pár let držíme flek v Ostrově, ale on se stále drží Baníku Sokolov. Že prý nějakou pralesní ligu s námi hrát nepůjde,“ uzavírá Rudolf Mudra s úsměvem.