Jahodovou, nebo smetanovou? Sedmička testovala zmrzliny
Na vybrané trase působí sedm prodejců zmrzliny. Z nich pouze Učňovská cukrárna má dvě kamenné provozovny.
Zmrzlinu si může zákazník v centru Kladna koupit u stánkaře, v bistru, klasické cukrárně či ve stánku s letní zahrádkou. Z točených má na výběr ovocné, smetanovou nebo netradiční jogurtovou.
V Dolce Vitě, na Amálce či u Sokolovny je vyrábějí podle „tajné“ receptury. Domácích kopečkových už na výběr tolik není. Na vyhlášenou kopečkovou se chodí ke Kubrovi nebo do Venezie.
„Prodej zmrzliny je v Kladně na vysoké úrovni. Zvláš- tě Učňovská cukrárna, Venezia či Dolce Vita by se v Evropě rozhodně neztratily. Kafe Kubr má zase pravý kavárenský šmrc,“ řekl zmrzlinář Lukáš Dědek.
Bývalý hokejista Sparty Praha byl v Kladně na zmrzlině poprvé v životě. S testem jsme začali u Amálky.
1. Cukrárna Ňam Ňam na Amálce
testované: jahodová, vanilková, zelené jablko, cheesecake, medovník
ceny: 19 korun porce točené, 12 korun za kopeček
očima znalce: „Točená příliš brzy teče, takzvaně padá, zřejmě není dobře zmrazená, po vanilce ani stopy, čokoláda chutná spíše jako cukr. Působí lacině. Ve vanilkové i jahodové kopečkové zmrzlině převažuje vodová chuť nad vanilkou i jahodou, vanilka mne zklamala, u cheesecake je chuť tvarohového koláče velmi vzdálená, medovník nemá sladěnou chuť.“
známkování
chuť zmrzliny: 3 točená, 4 kopečková
poměr cena/kvalita: 3– raději bych si dal točenou kvůli pocitu, že je jí víc
prostředí: 2
2. Bistro proti kinu Sokol
testované: točená banánovo-jahodová a vanilkovo-čokoládová z Opočna
ceny: dle velikosti 12, 17, 25 korun
očima znalce: „Obsluha se nás nezeptala, jakou porci chceme, a rovnou natočila tu střední. Místo je to velmi živé. Schází se tam velmi různorodá společnost, ze sousedního bistra voní přepálený tuk. Ale točená mi tady chutná víc než na Amálce. Čokoládová je víc čokoládovější. Má výraznější chuť smetany, i když to samozřejmě smetana není. Do těchto zmrzlin se dává sušené mléko, sušená bílkovina, či jiný sušený mléčný přípravek. U vanilkové v závěru chuť vanilky překvapivě vystoupí. Tahle jahodovo-banánová mi připomíná dětství. Na takovou jsme jako děti chodily.“
známkování
chuť: 2
poměr cena/kvalita: 1–
prostředí: 4
3. Dolce Vita
testované: točená jahodová a jogurtová, kopečky melounová, tvarohová
cena: 12 korun točená, kopeček 9 korun
očima znalce: „Tohle je úplně jiná třída. Je znát, že si zmrzlinu vyrábějí sami. Z mého pohledu absolutní špička. Tohle je pravá zmrzlina. V jogurtové je skutečně jogurt a jahodovou dělají zřejmě z čerstvých jahod. Je výborná. U tvarohové chybí známá nakyslá chuť, ale je v pořádku. Melounová je dobrá. Cenově bych na místě majitele klidně zdražil.“
známkování
chuť: točená 1
kopečková 1–
poměr cena/kvalita: 1
prostředí: 1
4. Učňovská cukrárna
pouze kopečková
testované: smetanová, jahodová
cena: podle velikosti 8, 15, 22 a 29 korun
očima znalce: „Cukrárna vypadá líp, než zmrzlina chutná. Ve smetanové zmrzlině cítím víc vodu než smetanu. Nemá tak plnou chuť, jakou bych od ní čekal. Jahodová má relativní chuť jahod, trochu v ní cítím chemii. V poměru cena – kvalita je ovšem výborná. Z mého pohledu by bylo lepší mít kopeček za devět či deset korun, ale kvalitnější. Zákazníci už moc nekoukají na to, jestli zaplatí za kopeček osm nebo deset korun. Spíše ocení kvalitu.“
známkování
chuť: 2–
poměr cena/kvalita: 2–3
prostředí: 1–
5. Stánek na pěší zóně
testované: točená jahodovo-banánová
cena: 17 korun za točenou kladenskou jahodo-banánovou zmrzlinu
očima znalce: „Tahle točená už nevypadá tak atraktivně jako ta u bistra. Tam byla vytočená výš. Kvalita je chuťově stejná, jen se v poměru s bistrem rychleji roztéká. Prostředí, ve kterém ji zákazníci kupují, se nedá porovnávat s kamennými cukrárnami, ale na druhou stranu by ani tak odpuzující být zase nemusela. Ze stroje kape jakási barevná tekutina do plastové misky pod nohama zákazníků. Stroj je jí i potřísněn. Prodavačka nám nedokázala vystavit daňový doklad.“
známkování
chuť: 3–
poměr cena/kvalita: 3–
prostředí: 5
6. Cukrárna Venzia
testované: pouze kopečková zmrzlina
cena: 12 korun za kopeček
očima znalce: „V téhle cukrárně si zákazníka dokážou získat. Překvapuje mě, kolik v Kladně existuje hezkých cukráren. Je znát, že si majitelé také zmrzlinu vyrábějí sami. V jahodové je velký obsah suroviny, lesní směs má excelentní nakyslou chuť, doporučil bych ji všem, kteří nemusí výrazně sladké zmrzliny. Vanilková z nich chutná nejhůř, ale je také dobrá, a zřejmě nejlepší je čokoládová. Má hodně výraznou barvu i čokoládovou chuť s kousky čokolády. Nejlepší kopečkovou mají z mého pohledu v Kladně ve Venezii. Cena odpovídá kvalitě.“
známkování
chuť: 1
poměr cena/kvalita: 1
prostředí: 1–
7. Café Kubr
testované: pouze kopečková zmrzlina, prodej přes ulici
cena: 9 korun
očima znalce: „Pěkná zahrádka a příjemný retro styl uvnitř kavárny. Moc se mně líbí, jak zmrzlinu zákazníkům nabízejí. Takhle krásně upravené vaničky i bohatou nabídku jsem jinde v Kladně neviděl. Je velmi atraktivní. Vanilková je dobrá, hezky se táhne, má smetanovou, jemnou chuť. Malinová za ní příliš nezaostává. Je znát, že i tady si dávají na domácí výrobě záležet.“
známkování
chuť: 1
prostředí včetně kavárny: 1
poměr cena/kvalita: 1