Jako loni. Ledová královna zase vítězí

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vykročila do nové sezony světového poháru úspěšně. Do světové špičky nakukuje i Karolína Erbanová.

Platí to už několik let. A ani začátek nové rychlobruslařské sezony žádnou radikální změnu nenaznačil. Královna ledových oválů Martina Sáblíková válcuje na vytrvalostních tratích konkurenci. V prvních dvou závodech získala dvě prvenství.

Navíc na nových stadionech, na kterých se světový pohár ještě nejel. Nejprve ovládla tříkilometrovou trať v ruském Čeljabinsku, týden nato triumfovala na stejné vzdálenosti v kazašské Astaně. Tam si navíc připsala i čtvrté místo na patnáctistovce.

„S prvními dvěma závody jsem nadmíru spokojený. Nejen proto, že Martina na tři kilometry vyhrála, ale i díky úspěchu Karolíny Erbanové,“ rozplýval se trenér českých rychlobruslařek Petr Novák do telefonu na letišti v Astaně, kde ho Sedmička den po závodech zastihla.

Mladá a rychlá Karolína Erbanová se postarala o další radost české výpravy. V závodě na 500 metrů dojela na devátém místě, a na kilometrové trati dokonce na šestém, což je její nejlepší výsledek ve světovém poháru v kariéře. „Na stupně vítězů jí chybělo několik setin, ukázala, že se může měřit s nejlepšími. A její výkonnost v budoucnosti určitě ještě poroste,“ pochvaloval si Novák.

Ten má kvůli dobrým výsledkům Erbanové na začátku sezony velké dilema. Mladá závodnice by totiž mohla na dospělém mistrovství světa jet o medaile. Má to ale háček. „Mistrovství světa se kryje s juniorským šampionátem, na kterém loni získala tři zlaté medaile. Takže kdyby jela na seniorské mistrovství, připravíme ji téměř jistě o juniorské medaile, a v opačném případě zase o možnost jet o ně mezi dospělými. Žádná možnost není ideální, navíc je jeden šampionát v Kanadě a druhý v Japonsku, to je obrovský časový posun,“ přemýšlí Novák.

Rozhodnout se ale chce co nejdříve, přestože šampionáty začínají až za čtyři měsíce. „Ta sezona strašně rychle ubíhá a je potřeba tomu přizpůsobit i přípravu,“ podotýká trenér dvojnásobné olympijské vítězky.

Krásná Astana

S časovým posunem se musely české závodnice vyrovnávat i v ruských a kazašských stepích. „Bylo to náročné, vždyť některé závody začínaly v čase, ve kterém měly holky před pár dny půl šesté ráno,“ říká úspěšný kouč.

Přesto byly pro českou výpravu nové rychlobruslařské destinace vítaným zpestřením. „Hlavně v Astaně jsme byli velmi příjemně překvapeni. Hala je krásná a led byl také dobrý na to, že se na něm ještě moc závodů nejelo. A ve městě jsme si připadali jako v Dubaji. Roste tady spousta nových a krásných budov, je vidět, že jsou tady peníze,“ všiml si Novák.

V Astaně došlo i na další novinku. Poprvé se ve světovém poháru jely závody s hromadným startem. Češky do nich ale nenastoupily. „Nemělo cenu riskovat zranění, mohlo by to být nebezpečné. Navíc to není olympijská disciplína, a na ty my se zaměřujeme především,“ vysvětloval trenér.

Na start závodu s hromadným startem se naopak postavili dva čeští muži. Zdeněk Haselberger dojel osmnáctý, Milan Sáblík čtyřiadvacátý. Oba si tak připsali body do světového poháru. Další závody jsou na programu o víkendu v nizozemském Heerenveenu.

DALŠÍ ZÁVODY SVĚTOVÉHO POHÁRU

* 2.-4. prosince Heerenveen (Niz.)
* 21.-22. ledna Salt Lake City (USA)
* 11.-12. února Hamar (Nor.)
* 2.-4. března Heerenveen (Niz.)
* 9.-11. března Berlín (Něm.)