Jasný cíl Vysočiny: 27 bodů za podzim

Fotbalisté FC Vysočina vstoupili do nové sezony, trenér Luboš Urban chce mužstvo ještě zkvalitnit.

Po prvním kole jsou jihlavští fotbalisté bez bodu, ani prohra s Hradcem Králové však plány kouče Luboše Urbana nezměnila. Na podzim musí Vysočina získat sedmadvacet bodů, jinak nebude kouč s první polovinou sezony spokojený. O konečném umístění však zatím jedenapadesátiletý trenér nemluví.
„Chci, aby jsme měli po podzimu nejméně sedmadvacet bodů, se kterými bychom stále byli ve hře o postup do první ligy. Rozhodně bychom neměli mít méně než pětadvacet bodů, to je naprostý limit,“ prohlašuje jihlavský rodák Urban.
Bodový cíl pro sezonu si kouč určil sám. Postoupit do první ligy v této sezoně podle něj není podmínka od vedení klubu. „Ultimátum postupu jsem nedostal. Kdyby to tak bylo, hned bych se hádal. Nejsme ve fabrice, abychom se předem domlouvali na tom, co přesně vyprodukujeme. Je to sport, je tu spousta vlivů. Může se stát maličkost, a vše se vám zhroutí jak domeček z karet,“ vysvětluje trenér.

Přijdou hráči z ligy Cíl se jeví jasně, mnohem méně zřejmá je ale soupiska Vysočiny. K dispozici jsou trenérovi zatím tři brankáři, sedm zadáků, pět záložníků a pět útočníků. „Sice startujeme do soutěže s určitou soupiskou, ale předpokládáme, že to není trvalý stav. Chceme kádr zkvalitnit, změny ještě určitě nastanou,“ tvrdí sportovní manažer FC Vysočina Zdeněk Šmýd. Trenér podle něj může ladit mužstvo ještě několik týdnů.
„Chceme jen kvalitu. Raději budu pracovat s méně hráči, kteří jsou ale na vyšší úrovni. Budu také zapojovat nadějné mladíky. Každopádně teď musí přijít ještě dva tři hráči z první ligy,“ říká Urban.
Za největší úkol považuje vyjednání příchodu konstruktivního středního záložníka. „Ten mužstvu opravdu chybí. Všechna jednání jdou ale hrozně pomalu, a to mě štve,” říká Urban.