„Jedenáctka“: Líheň sportovních talentů

Jedenáctá základní škola Jiřího z Poděbrad je nejvšestrannější sportovní školou v okrese.

Okresní rada Asociace školních sportovních klubů vyhlásila soutěž o nejvšestrannější sportovní školu v okrese. Tato soutěž má ze sebou dva ročníky. V obou se z prvenství radovali žáci jedenácté základní školy a potvrdili, že na ní vyrůstá mnoho sportovních talentů.

Triumfují všechny kategorie

„V předchozím roce jsme zvítězili jak v kategorii pro první stupeň, tak v kategorii pro druhý stupeň. Letos jsme obě prvenství obhájili. To dokazuje, že jsme, co se sportu týče, velmi úspěšná škola. Nemalou zásluhu na tom mají kantoři tělesné výchovy. Někteří jsou zároveň trenéry sportovních klubů. Moc nás těší, že sklízíme tolik úspěchů i na prvním stupni. Tam totiž ještě žádné sportovní třídy nemáme,“ přibližuje ředitel školy Jiří Adámek.
Systém rozdělování bodů je jasný. V průběhu školního roku se konají postupně všechny disciplíny. Dílčí výsledky se sčítají do celkového hodnocení škol. Školy navíc získávají body také za organizování závodů. „Začíná se přespolním během, po kterém následuje florbal, šplh, vybíjená a atletický trojboj. Všechno zakončuje házená. Přičemž jedenáctá základní škola pořádá čtyři akce,“ vysvětluje jeden z tělocvikářů a člen okresní rady Asociace školních sportovních klubů Roman Odvařka.
Děti chodí odpoledne na tréninky. Ať už jde o házenou, florbal, volejbal nebo gymnastiku. „Hlavně v gymnastice jsou děti velice úspěšné. Navíc ty, které prošly gymnastickou průpravou jsou pak vynikající i v ostatních sportech jako je atletika nebo šplh,“ líčí Odvařka. Mladí sportovci loni posbírali úspěchy všude, kde se dalo. „Ve všech disciplínách jsme se dostali do finále okresu. Tam jsme pak posbírali taková umístění, která nám v celkovém součtu zařídila prvenství mezi školami. Nečekali jsme, že předloňský triumf obhájíme, protože pátý ročník nebyl tak silný jako ten předešlý. O to víc si obhajoby ceníme,“ prozradil Odvařka.
Za sportovními úspěchy stojí také kolektiv učitelů tělesné výchovy, který dětem věnuje veškeré úsilí a energii. „Takových úspěchů bychom nedosáhli, kdybychom mezi sebou nespolupracovali. Všichni tělocvikáři spolu perfektně vycházejí a navzájem si pomáhají. Navíc nás plně podporuje ředitel školy. To je také důležité. Pokud by se našel někdo, kdo pro sport nemá pochopení, tak škola končí a je jedno, jestli talentované děti má nebo ne,“ upozorňuje Odvařka.

Nejúspěšnější jsou gymnastky

Gymnastky se každoročně účastní jak školních soutěží, tak závodů tělovýchovných jednot. To znamená neregistrovaných závodnic. Některé však jezdí i na závody registrovaných gymnastek. „Děláme tři odvětví gymnastiky. Sportovní gymnastiku klasickou, team gymy – to jsou skoky na trampolíně, pohybové skladby a akrobatické řady – a pohybové skladby, u kterých se hodnotí i nápad,“ vysvětluje trenérka gymnastek Pavla Rašková. Gymnastky z jedenácté základní školy patří už řadu let mezi nejlepší v republice. „Ve sportovní gymnastice se děvčata už asi popáté stala mistry republiky základních škol. Loni jsme mohli nasadit dvě družstva, protože jsme mistrovství pořádali. I to druhé se umístilo na krásném třetím místě,“ chválí mladé gymnastky Rašková. Závodnice se však prosazují i v dalších odvětvích. „V team gymech býváme ve školních závodech pravidelně na stupních vítězů. Děláme i pohybové skladby, kde se hodnotí nápad i to, jak vypadají kostýmy. Dále využití různého nářadí, náčiní. Loni skladba Žáby triumfovala jak ve školách, tak v tělovýchovných jednotách. To je už obrovský úspěch. Na mistrovství republiky v Brně bylo osmačtyřicet družstev, takže konkurence byla obrovská,“ vyzdvihuje největší úspěch Rašková.