„Jsem pro přenosy ze zastupitelstva“

Kláře Zubíkové vadí nevyužité kulturní dědictví Kolína.

Chce se stát jednou z nových tváří na kolínské radnici a může být tou nejvýraznější. Klára Zubíková, vedoucí oboru kultury Středočeského krajského úřadu, je kandidátkou na starostku za ČSSD. V souvislosti s korupcí volí spojení „klientelistický Tálibán“. Jinak svá slova diplomaticky váží.

Vystudovala jste umění. Má hodně společného s politikou? Určitě. Mnoho politiků sbíralo umění a mnoho umělců dělalo politiku. Někteří z nich působili v diplomatických službách, třeba Rubens, Velazquez nebo můj oblíbenec Bernini. Politické režimy také často využívají umění pro propagandu. Jak dlouho se pohybujete v politice? Zajímala jsem se o ni už na střední škole. Nějaký čas jsem učila na Vysoké škole politických a společenských věd v Kolíně. Aktivněji v politice působím dva roky.

Nikoliv jako členka strany. Vstoupíte do ČSSD? Momentálně to v plánu nemám. Čeká se ode mě loajalita, kterou hodlám naplňovat. ČSSD mi je programově blízko.

Neberete jako handicap, že míříte do neznámého prostředí? Ne. Když nabídka od ČSSD přišla, dlouho jsem ji zvažovala a připravovala se. Politické dění v Kolíně sleduji dlouho, mám zkušenosti z kraje, kde se setkávám s podobnou problematikou ve větším měřítku.

Ženy v poliitice jsou stále brané trochu jako výjimka. Jak to vidíte vy?, Vadí mi, když je žena programově lákadlem. Narážím na kalendář, který nafotily političky z Věcí veřejných. To mi přijde doslova jako kýč. Oblasti, v nichž máte nejvíc zkušeností, jsou kultura a školství. Kde má v těchto oblastech Kolín rezervy? Má obrovské kulturní dědictví, které je naprosto nevyužité. Chybí mi kvalitní propagace a provázanost, jednoduše koncepce.

Jaké je kolínské školství? Myslím, že máme kvalitní školy. Moje výtka se týká vztahu školáků k městu. Ten by mohl být lepší. Trochu bych chtěla apelovat i na studenty, aby se více věnovali cizím jazykům. Ze zkušenosti vím, že i kvalita jejich učitelů se velmi zlepšila.

V kolínské nemocnici se od začátku srpna opět platí regulační poplatky. Vadí vám to? Moc mi do toho nepřísluší zasahovat, protože nemocnice je zřizovaná Středočeským krajem, nikoliv městem. Ptal jsem se vás jako sympatizantky ČSSD, pro niž je zrušení regulačních poplatků jednou z priorit. Pro řadu lidí to může být problém a myslím, že by měli být zvýhodnění. Jsem pro kompromis. Další prioritou ČSSD je boj proti korupci… Použiju silné přirovnání, ale klientelistický Tálibán funguje i v Kolíně. Mám vizi a doufám, že pokud se dostanu na radnici, bude jí koalice nakloněná. Jak snižovat velký dluh, který Kolín má? Dělat postupné kroky. Investovat prostředky do smysluplných věcí. Zlevnit veřejné zakázky. Jste pro zveřejňování co největšího počtu informací? Určitě, jsem pro maximální transparentnost. Uvítala bych on-line přenosy ze zasedání zastupitelstva.