K ideálu chybělo fotbalistům hodně

Fotbalistům FK Mladá Boleslav se první zápas po zimní přestávce nepovedl. O jejich prohře 0:1 rozhodl už ve čtvrté minutě kladenský Tomáš Strnad.

Jestliže mladoboleslavští fotbalisté v koutku duše doufali v jarní stíhací jízdu za evropskými poháry, hned první ligové utkání v novém roce je uvedlo do reality. Kladno patří k podprůměrným týmům, ale z Mladé Boleslavi si v neděli odvezlo výhru 1:0.

Rozhodl první gól

Směr, jakým se bude zápas ubírat, určila už čtvrtá minuta. Domácí nepokryli před vápnem kladenského Jana Novotného, který si počkal na odražený míč, nasměroval ho za obranu soupeře na Tomáše Strnada a ten střelou k tyči překonal mladoboleslavského brankáře Miroslava Millera.
„Už před utkáním jsem tvrdil, že rozhodovat bude první branka,“ řekl trenér FK Mladá Boleslav Karel Stanner. Kladno, od kterého se očekávala propracovaná defenziva, najednou mělo o důvod navíc, proč se zatáhnout do obranné ulity. O vyrovnání se mohli postarat v 15. minutě mladíci Jan Chramosta a Ondřej Zahustel, ale ani jeden nedokázal dorazit do branky míč. „Nedařila se nám kombinační hra,“ doplnil Stanner.
Boleslav měla na hřišti dost kreativních hráčů, jenže Kladno použilo protilék v podobě bránění vlastního pokutového území devíti hráči. Na hrotu operoval osamocený Jaromír Šilhan, jinak všichni v černém napadali rozehrávku domácích.

Šance bez branek

Když se navíc v útoku zapomněli středopolaři Ludovic Sylvestre s Lukášem Opielou, bylo zle a hosté chodili do nebezpečných protiakcí. „Naši hráči byli v prvním poločase hodně nervózní,“ řekl Stanner.
Druhá půle už byla ze strany Mladé Boleslavi lepší, ale vyložené šance dlouho nepřicházely. Až v 83. minutě nebezpečně hlavičkoval Ondřej Zahustel, daleko více však mohla domácí mrzet šance Sylvestreho o čtyři minuty později. Trefil ale jen břevno. „Ve druhém poločase jsme zlepšili hru, na šance jsme vyhráli, ale rozhodují góly. Nejsme spokojení,“ uvedl Stanner. Snad jediným pozitivem byl výkon Zahustela. Osmnáctiletý talent nastoupil v nejvyšší soutěži vůbec poprvé, ale patřil k nejaktivnějším hráčům Stannerova výběru. S přehledem rozdával přihrávky spoluhráčům a jednou pořádně ohrozil i kladenskou branku. „Měl jsem to trefit líp,“ řekl Zahustel po zápase. Jinak byl ovšem se svým výkonem spokojený. „Snad jsem trenérům ukázal, že na to mám,“ poznamenal Zahustel. V sobotu čeká mladoboleslavské hráče další středočeské derby. Tentokrát vyrazí do Příbrami. Půjde zároveň o duel sousedů v tabulce, oba soupeře dělí jen bod.